Index Vakbarát Hírportál

Zsirinovszkij verekedett az orosz tévé élő adásában

2003. november 17., hétfő 16:42

Zsirinovszkij verekszik

Az orosz parlamenti választási kampány tévévitáiban, a "Rosszija" tévécsatorna élő adásában botrányos verekedés tört ki. A botrány hőse, szokás szerint, Vlagyimir Wolfovics Zsirinovszkij volt, aki arra szólította fel személyi testőreit, hogy egyszerűen lőjjék le vitapartnerét.

Az Izvesztyija újság riportja szerint az indulatok akkor forrósodtak fel, amikor a "Haza" választási egyesülés képviselője, Andrej Szaveljev politológus arra emlékeztette Zsirinovszkijt, hogy ő még a presztrojka idején, a Solom zsidó kulturális központ aktivistájaként úgy emlegette Izraelt, mint saját hazáját. Szaveljev aziránt érdeklődött, hogy valójában hány hazája van Zsirinovszkijnak és melyik áll hozzá közelebb.

Zsirinovszkij hirtelen dügbe gurult és az elhangzottakat szennyes rágalomnak nevezte, Szaveljevet pedig aljasnak, akinek majd beveri a pofáját. Az utóbbi kijelentésre Szaveljev azonnal úgy reagált, hogy odakiáltotta Zsirinovszkijnak: 'Ha ennyire hős vagy, akkor csak gyere!" Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt vezére ezt szó szerint értette, felugrott és az ellenfeléhez rohant.

A tévévita vezetője Erneszt Mackjavicsusz rosszat sejtve kényetelen volt megszakítani a műsort, reklámfilmet indítottak be, és ezalatt ő hívta az őrséget. Szaveljev azonban nem ijedt meg, hanem védőállást foglalt, mintegy bizonyítva, hogy járatos a harcművészetekben, majd fültövön csapta Zsirinovszkijt, aki odasiető híveinek karjaiba esett. Amikor "Zsirinovszkij sólymai" körbevették vezérüket és azt már nem érhette el a "Haza" képviselője, Vlagyimir Wolfovics ismét felélénkült, azt kezdte kiabálni, hogy mindenkit majd lecsuknak, mindenkinek a pofáját a földhöz, a padokhoz verdesik úgy, hogy vérbeborul, és majd végül ebben a vérben fürödhetnek. Ezután Zsirnovszkij odafordult a testőreihez és dühösen azt kiabálta nekik, hogy "Miért fizetek én nektek? Verjétek szét a pofáját! Lőjjétek le!"

Ekkor a terembe berohant az Oroszországi Állami Rádió és Tévétársaság őrsége és félrecibálta Zsirinovszkij híveit. A műsorvezető személyesen próbálta nyugalomra inteni a verekedés résztvevőit és a helyükre ültette őket.

Zsirinovszkij választási stábjának munkatársai, de ő maga sem volt hajlandó kommentálni az eseményeket, arra hívatkozva, hogy a tévévita során már mindent elmondtak.

Rovatok