Index Vakbarát Hírportál

Kaszparov: Az orosz igazságszolgáltatás szomorú vicc

2009. április 29., szerda 20:00 | aznap frissítve

Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, az egyik leghíresebb orosz ellenzéki vezető heves vitába bocsátkozott egy ügyésszel Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz milliárdos újabb büntetőperének szerdai tárgyalásán.

A nyilvános tárgyalás közönsége csak ámult és izgatottan sugdolózott, amikor Kaszparov megjelent a tárgyalóteremben, és beült az első sorba. Amikor a bíró szünetet rendelt el, Kaszparov vitát kezdeményezett egy, a teremből kisétáló ügyésznővel. "Amíg ez a per folytatódik, az egész reform csak üres beszéd, az egész igazságszolgáltatás csak szomorú vicc marad" – mondta arra célozva, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök igazságszolgáltatási és politikai reformokat helyezett kilátásba.

Az ügyésznő azt mondta Kaszparovnak a rövid, de heves szóváltásban: tiszteli őt, de "jobb lett volna, ha megmaradt volna sakkozónak, és nem a bíróságon vesztegetné az idejét". "A tárgyalóteremben ön csak amatőr" – tette hozzá az ügyésznő.

Kaszparov megőrizte hidegvérét, és mosolyogva azzal vádolta a vád képviselőjét, hogy "a törvény erejét az erő törvényével próbálja felváltani". Szavai szerint az ügyésznő és kollégái "kiárusítják hivatásukat" a Hodorkovszkij elleni per folytatásával. A tárgyalóterem rendjére ügyelő biztonsági személyzet egykedvűen hallgatta a szóváltást, nem avatkozott be. Hodorkovszkij és vádlott-társa, Platon Lebegyev – szintén egykori Jukosz-vezető – szem- és fültanúja volt a vitának. Mindketten széles mosollyal hallgatták a szóváltást.

A tárgyalóterem mintegy 30 fős közönsége nagyrészt Hodorkovszkij híveiből került ki. Közülük is többen odakiáltottak az ügyészeknek, amint azok szünetre elvonultak.

A csalás és adócsalás vádjával 2005-ben elítélt, jelenleg nyolcéves börtönbüntetését töltő Hodorkovszkijt azzal vádolják ebben a perben, hogy 25 milliárd dollárnyi összeget sikkasztott el Lebegyevvel együtt, amikor még a Jukosz olajvállalat vezetői voltak. Ha a most zajló büntetőperben is elmarasztaló ítélet születik, Hodorkovszkij akár további 22 évet is börtönben tölthet. Kaszparov és Hodorkovszkij más hívei szerint az a milliárdos fő bűne, hogy ellenséges viszonyba került Vlagyimir Putyin volt elnökkel, jelenlegi kormányfővel.

A 2006-ban csődbe jutott Jukosz Oroszország legnagyobb olajkitermelő vállalata volt akkoriban. Javai nagy része azóta az állami ellenőrzés alatt álló Rosznyeft cég tulajdonába került, így most a Rosznyeft a legnagyobb olajkitermelő Oroszországban.

Rovatok