Index Vakbarát Hírportál

Fegyverkezési versenybe fogott Ázsia

2007. december 14., péntek 12:21

India három éven belül a nagyvárosokat lefedő rakétavédelmi rendszert építene ki. Pakisztáni elemzők szerint az elképzelés felgyorsíthatja az egyébként is egyre intenzívebb fegyverkezési versenyt a térségben.

India tervei szerint 2010-ig olyan rakétavédelmi rendszert vezetnek be, ami képes bemérni és levadászni az ország ellen kilőtt rakétákat, jelentették be kutatók a fővárosban csütörtökön. Ha megvalósul az elképzelés, akkor India olyan illusztris társasághoz csatlakozna, mint például az Egyesült Államok, Oroszország és Izrael, írja a Guardian.

"Ha van ballisztikus rakétavédelmi rendszered, akkor egy kisebb fegyverarzenállal rendelkező ország kétszer is meggondolja, hogy bepróbálkozik-e valamilyen támadással" - mondta Dr. Saraswat, India vezető katonai kutatója. A kutató szerint három éven belül a védelmi ernyő lefedi majd az olyan nagyvárosokat, mint Delhi vagy Mumbai.

India a fegyvertárának feljavítására is törekszik, bejelentettek például nukleáris fejjel is felszerelhető, 6000 kilométer hatótávolságú rakétát, amivel akár Pekinget vagy Rómát is elérhetnék.

A bejelentés napokkal azután érkezett, hogy Pakisztán atomfegyverek szállítására alkalmas cirkálórakétát tesztelt. Elemzők szerint Pakisztán egyre intenzívebb rövid- és középtávú rakétafejlesztése zavarja igazán Indiát. "Pakisztán fejlett rakétatechnológiát szerez Kínától. Semmilyen rakétavédelmi rendszer nem tökéletes, de ha ötből három lövedéket sikeresen le tudunk szedni, akkor az ellenségünknek még többet kell kilőnie. Az elrettentés a célunk" - nyilatkozta K. Subrahmanyan, biztonságpolitikai szakértő.

Pakisztáni elemzők szerint az ilyen gondolkodás csak felgyorsítja a fegyverkezési versenyt a térségben. 2007-ben a két országon kívül például az észak-koreai rakétatesztek hatására a japán parlament is 2,5 milliárd dollárt (kb. 450 milliárd forintot) különített el rakétavédelmi rendszer kifejlesztésére.

Az Egyesült Államok egyébként évente több tíz billió forintnak megfelelő összeget költ rakétavédelmi rendszerekre, amiket 2001 óta harminchatszor teszteltek. Az indiai védelmi rendszer áráról egyelőre nem érkeztek hírek, de sok elemző szerint jobb helye is lenne Indiában a rengeteg pénznek. "Az USA megengedhet magának ilyen baromságokat, de egy Indiához hasonló fejlődő ország nem" - mondta Bharat Karnad szakértő.

Rovatok