Index Vakbarát Hírportál

Obama önéletrajzi műve a guantánamói rabok egyik kedvenc olvasmánya

2009. szeptember 6., vasárnap 17:18

Barack Obama amerikai elnök első önéletrajzi műve, az Álmok apámtól a guantánamói rabok kedvenc olvasmányai között szerepel a Harry Potter-regények és a Don Quijote mellett.

A terroristagyanús személyek őrzésére létrehozott amerikai börtöntáborban, Kubában alapvetően muszlim foglyokat tartanak fogva. A világon több mint 400 millió példányban eladott Harry Potter-regényeket, Cervantes remekművét és Obama könyvét muzulmán vallásos írások követik népszerűségben.

A létesítményben - amely a világ közvéleménye szemében a terroristagyanús emberek törvénytelen lefogásának és bebörtönzésének jelképévé vált - 13 500 kötetes könyvtár működik.

A jelenleg a táborban őrzött 229 személy - az al-Kaida terrorszervezet egykori tagjai és egyéb gyanúsnak ítélt emberek, akiket George Bush volt amerikai elnök terrorellenes háborújában fogtak el - az említett könyveket kérték ki legtöbbször. Erről Besan Sheikh újságíró számolt be, aki a közelmúltban járt a fogolytáborban.

Az őrizetesek többségét állítólag lenyűgözi az a tény, hogy az Egyesült Államok új elnökének afrikai és muszlim gyökerei is vannak (apja kenyai származású és muszlim vallású volt), talán ezért is az egyik kedvenc olvasmányuk az Álmok apámtól című kötet. Obama ígéretet tett arra, hogy 2010 januárig bezárja a guantánamói tábort.

Rovatok