Index Vakbarát Hírportál

Colin Powell örül az illegális bevándorlóknak

2010. szeptember 20., hétfő 11:44

Az USA egykori külügyminisztere egy tévéműsorban fejtette ki véleményét az illegális bevándorlókról, és közölte, ő örül nekik, mert így van, aki a háza körüli teendőket ellátja.

Az Egyesült Államokban egyes 2008-as adatok szerint jelenleg tizenegymillió illegális bevándorló él, más becslések 7-20 millióra teszik számukat. Az 1990-es évek óta nyomom követhető trend az, hogy az illegálisan az országba kerülő majd ott letelepedő bevándorlók száma jóval meghaladja a legálisan érkezőkét.

A bevándorlók kérdése mindig is élénken foglalkoztatta a közvéleményt, és ugyan a közvéleménykutatások szerint megkérdezettek 53 százaléka azt vallja, hogy az imigránsok olyan munkákat vállalnak el, melyeket az átlag amerikai nem, sokan úgy tartják, hogy akinek nincs keresnivalója az USA-ban, annak távoznia kell onnan. Arizona állam áprils 23-án hozott egy minden eddiginél szigorúbb törvényt, melynek alapján már a gyanú is elég ahhoz, hogy a rendőrök az államban tartózkodó külföldieket kitoloncolhassák.

George W. Bush első külügymninisztere, Colin Powell azok közé tartozik, akiknek semmi baja nincs az illegális munkásokkal. Az NBC televízió Meet the Press című politikai műsorában azt nyilatkozta, hogy az amerikai gazdaságnak igenis szüksége van rájuk, mert olyan munkákat végeznek el, amire az amerikaiak nem hajlandók. "A házam körül gyakran látom őket, ha hívok egy szerelőt vagy kertrendezőt, a segédei között biztos akad egy-kettő. Tisztességesen dolgoznak, nekem semmi bajom nincs velük."

Powell azt is megemlítette, hogy a bevándorlás jót tesz az ország átlagéletkorának, és így az USA nem jut az elöregedéstől egyre inkább fenyegetett Japán és Európa sorsára.

Rovatok