Index Vakbarát Hírportál

Itt dőlhet el, hogy ki lesz a világ leghatalmasabb embere

2024. szeptember 21., szombat 21:23

Pennsylvania az amerikai választások döntő csatatérállama. A rengeteg pénz és reklám, valamint a helyszínen lévő számos tanácsadó miatt az államért folyó verseny gyakorlatilag döntetlenre állt.

Július 21-én Matt Roan, a Cumberland Megyei Demokrata Bizottság elnöke találkozót tartott az önkéntesekkel.

Az esemény akkor vett fordulatot, amikor Roan megállt, hogy felolvassa Joe Biden nyilatkozatát, amelyben bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől. „Volt egyfajta szomorúságérzet − és aztán azonnali remény” − emlékszik vissza Roan.

Az aktivista nagyra értékeli Bident, de elismerte, hogy „a dolgok nem tűntek túl jónak” abban az időben. Kamala Harris felemelkedése önkéntesek tömegét vonzotta egy olyan megyében, amelyben 2016-ban Donald Trump mintegy 18 százalékponttal nyert, 2020-ban azonban 11 ponttal. Ha ez ilyen javulás ott és más hasonló területeken is kitart, Harris valószínűleg megnyerné az államot − és az elnökséget.

Mindkét kampány Pennsylvaniát a 2024-es választások egyik főszereplőjének tekinti, és nem véletlenül. A The Economist előrejelzési modellje szerint az állam − amely 19 elektori kollégiumi szavazatával a legtöbb szavazatot adja az összes csatatérállam közül − a választásról készült eddigi előzetes szimulációk  27 százalékában volt a mérleg nyelve,

ami azt jelenti, hogy gyakrabban döntött a választás kimeneteléről, mint bármely más állam.

Donald Trump csak az esetek 7 százalékában nyert, amikor elveszítette ezt a kulcsfontosságú államot a szimulációkon. Jelzésértékű az is, hogy a republikánus jelölt 2016-ban szűken nyert Pennsylvaniában – majd négy évvel később a mintegy 7 millió leadott szavazatból 80 ezer szavazattal veszített, és ekkor elbukta az egész választást is.

Abból a 839,5 millió dollárból, amelyet a Harris-kampány és a vele szövetséges szervezetek már elköltöttek vagy reklámra szántak, 164,1 millió dollár jutott ebbe a 13 millió lakosú államba. A kevésbé tehetős Trump-kampány 458,8 millió dollárból 135,7 millió dollárt irányított Pennsylvaniába. Aki bekapcsolja a televíziót, megnéz egy YouTube-videót vagy rádiót hallgat Pennsylvanián belül, nem fog sokáig várni, amíg Harris vagy Trump reklámszpotjaival találkozik.  

Az üzenetháború az ellentétek mintapéldája. Harris lelkesítő reklámokban igyekszik meghatározni önmagát, míg másokban Trump gazdaságra, reproduktív jogokra és az amerikai demokráciára gyakorolt katasztrofális hatására figyelmeztet.

Az emberiség történetének egyik leghíresebb embereként Trump nem tölt időt azzal, hogy bemutatkozzon a választóknak. Reklámjai és retorikája könyörtelenül arra törekszik, hogy Harris egy olyan baloldalinak állítsa be, aki az inflációért és a migránsbűnözésért felelős.

Az ilyen félelemkampányok már korábban is sikerrel jártak az elnökválasztásokon, de J. J. Abbott, egy pennsylvaniai demokrata stratéga szerint „ezúttal lehetnek bizonyos korlátai annak, hogy ezek a sötét, brutális hirdetések mennyire működhetnek”, és hasonló sikertelen erőfeszítésekre hivatkozik, amelyeket a republikánusok a közelmúltbeli választásokon indítottak.

Donald Trump arra is felhívta a figyelmet, hogy Harris korábban ellenezte a rétegrepesztéses földgáz-kitermelést, amely Pennsylvania nyugati részén fontos iparág, és amelyet most támogat. Ez a kérdés az energiatermelő régiókban a legfontosabb lehet, de máshol a választók gyakran közömbösek.

„Nem biztos, hogy bármelyik politikusnak... az a véleménye, hogy Pennsylvania egyöntetűen támogatja a további energiafeltárást” − mondja Stephen Bloom, a Commonwealth Foundation, egy jobbközép agytröszt alelnöke. „Soha senki nem mondta nekem a rétegrepesztés szót” kampányolás közben, mondja Stella Sexton, a Lancaster megyei Demokrata Bizottság alelnöke. Azt mondja, ő inkább a megélhetési költségekről és a reproduktív jogokról hall.

Talán a legfontosabb csatatérállam

Pennsylvania, amely sokáig demokrata állam volt, és mérsékelt republikánusokat is választott, 2016-ban és 2020-ban körülbelül három százalékponttal jobbra szavazott. 2008 óta a demokrataként regisztrált választók aránya csökkent, míg a republikánusoké nőtt. A republikánus regisztrációk idén meghaladták a demokrata regisztrációkat, amíg Harris be nem lépett a versenybe. A demokraták azzal érvelnek, hogy a republikánusok térnyerésének egy részét ellensúlyozta a baloldali beállítottságú függetlenek számának növekedése.

Kamala Harris támogatói különösen büszkék a terepmunkájukra. A kampánynak több mint 350 munkatársa van 50 pennsylvaniai irodában, amelyek közül 16 olyan vidéki területeken található, ahol négy évvel ezelőtt Trump kétszámjegyű győzelmet aratott. A terv az, hogy még akkor is csökkentsék a támogatottságot az erősen republikánus területeken, ha Harrisnek nincs esélye a végső győzelemre.

Megjátsszák, hogy megpróbálnak jobban teljesíteni a vidéki megyékben. Ez ismét egy rendkívül megosztott választás lesz a sűrűn lakott külvárosok és a vidéki közösségek között

− állítja Mark Harris republikánus stratéga.

A republikánusok erőfeszítései szétszórtabbnak tűnnek, és több csoport dolgozik a választási részvételen. A levélben történő szavazás kiemelt fontosságú. Trump 2020-ban aktívan lebeszélte a választóit levélben történő szavazásról, de azóta − bár következetlenül − megváltoztatta retorikáját, abban a reményben, hogy csökkentheti a demokraták előnyét.

Ha Trump megnyeri Pennsylvaniát, az azt fogja mutatni, hogy sikeresen összerántotta az alacsony arányú fehér munkásosztálybeli szavazók és a vallásos szavazók koalícióját − mondja Ryan Shafik republikánus stratéga −, és valószínűleg „egy jó adag újabb kisebbségi szavazót” is magához vonzott. Harrisnek újra össze kell állítania Joe Biden koalícióját, amely a városi és kisebbségi szavazók körében mutatott erőre épül, valamint tovább kell terjeszkednie az állam külvárosaiban. A FiveThirtyEight adatújságíró szervezet által készített felmérések átlaga szerint az előnye Pennsylvaniában jelenleg kevesebb mint két százalékpont, amely hibahatáron belül van. A rengeteg elköltött pénz ellenére a verseny továbbra is gyakorlatilag döntetlen.

(Borítókép: Kamala Harris kampányplakátjai 2024. augusztus 19-én Chicagóban. Fotó: Brandon Bell / AFP)

Rovatok