Index Vakbarát Hírportál

Háborús bűnösök nyomában

2009. február 18., szerda 11:24 | aznap frissítve

Az NBC News felhagyott a pedofilok kergetésével, de csak azért, mert nagyobb halakra akarnak vadászni: az USA területén tartózkodó háborús bűnösöket akarnak leleplezni. Az amerikai Belügyminisztérium szerint a tervezett műsor akadályozni fogja a munkájukat.

Az NBC News Dateline nevű műsorának volt egy különkiadása, aminek egy célja volt: leleplezni a köztünk élő pedofilokat. A To Catch a Predator (Elfogni egy ragadozót) című műsor 2004-2007 között számos alkalommal jelentkezett az adó műsorán, és meglehetősen nagy port vert fel megkérdőjelezhető módszerei miatt. Chris Hansen műsorvezető ugyanis a lehető legegyszerűbb módszerrel ejtette csapdába a pedofilokat: kiskorúnak adta ki magát olyan chatszobákban, amikről sejtették, hogy előszeretettel látogatják a "ragadozók", a beszélgetéseket felvették videóra, majd a megbeszélt randevúra egy teljes stábbal érkezett meg, és leleplezte a beteges hajlamú elkövetőket.

Az amerikai jogban azonban van egy ún, "entrapment" nevű kitétel, ami annyit tesz, hogy ha a kapcsolatot nem a feltételezett elkövető, hanem az áldozat kezdeményezi, és ezzel kvázi ráveszi egy olyan bűncselekmény elkövetésére, amit bizonyíthatóan nem feltétlenül követett volna el, akkor a gyanúsított nem minden esetben büntethető. A Dateline producerei állítják, hogy minden esetben megvárták, hogy a pedofilok kezdeményezzenek, de ezt elég nehéz bizonyítani, hiszen a felvételeket éa a csevegések naplóit könnyű manipulálni. A botrányoktól félve 2006 óta rendőrök is részt vettek a lebuktatásokban, de amikor egy gyanúsított öngyilkosságot követett el, a műsort beszüntették, és producerek a folytatásról nem nyilatkoztak.

Nagyobb halak

A hallgatás oka úgy tűnik az volt, hogy a producerek és Hanson átnyergelt egy másik csoportra, a háborús bűnösökre, akik szerintük komoly fenyegetést jelenthetnek az amerikai társadalomra. A kétéves előkészület első kézzel fogható eredménye máris megvan: a Dateline nyomozásának köszönhetően Ruandában vádat emeltek Leopold Munyakazi professzor ellen, akit az 1994-es népirtásban való tevékeny részvétellel gyanúsítanak. A vádak szerint a tusziknak szállított fegyvereket, valószínűleg bozótvágó késeket üzletemberként. Vagyis nem gyikolt, csak a népírtás logisztikáját szervezte.

A professzor éppen a Maryland-i egyetemen dolgozott vendégelőadóként, amikor őrizetbe vették az amerikai belügyi szervek, de nem az NBC vádjai, hanem amiatt, mert lejárt a vízuma.

A Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint Munyakazi Ruandában öt évet töltött előzetes letartóztatásban, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották. Egy helyi egyetemen kezdett el dolgozni, majd az USA-ba utazott, ahol többször is hangoztatta, hogy a ruandai eseményeket nem népirtásnak, hanem polgárháborúnak kell tekinteni, mert a szemben álló felek azonos etnikumhoz tartoztak (Ez egyébként nem eldöntött kérdés, a tuszik marhatenyésztők és magasabbak a hutuknál, akik földművesek. Ők együtt a banyarwanda, azaz Ruanda népe, akik a belga gyarmatosítók érkezésekor már együtt éltek, a népcsoportok kasztokká váltak, amelyek közt volt társadalmi mobilitás. A gyarmatosjtók ezt a kasztrendszert tették merevvé azzal, hogy a tusziknak előjogokat adtak, őket foglalkoztatták például a közigazgatásban).Az NBC azonban addig lobbizott az egyetem rektoránál, míg az felfüggesztette a vendégelőadó munkaviszonyát, bár az egyetem területéről nem utasította ki.

Veszélyes vizeken


Az NBC-t azzal vádolják, hogy a dokumentumműsor elkészítse során nem a szakma szabályainak megfelelő pártatlansággal kezelték a témát, hanem kizárólag egy ruandai államügyész véleménye, egyes források szerint útmutatása alapján jártak el, és mószerolták be a francia nyelvet oktató tanárembert. Az amerikai Belügyminisztérium hivatalos sajtóközleményében úgy reagált, hogy egyátlán nem örül annak, hogy egy tévéműsor ilyen mélyen beleássa magát olyan ügyekbe, amiket hivatalból nekik kell kivizsgálniuk, és amiknek kimenetelét nagyban befolyásolhatja az, hogy a televízióban milyen képet festenek le a feltételezett bűnösökről.

Az NBC News nem csupán a professzor, hanem három másik ruandai háborús bűnös után is nyomozott, és készített a vizsgálatól dokumentumfilmet. A nemzetközi emberjogi szervezetek viszont rendkívül aggasztónak tartják, hogy egy amerikai tévétársaság egy másik ország kormányával szoros együttműködésben folytat legalábbis megkérdőjelezhető nyomozást, aminek a kimenetele felettéb kétséges. Az NBC News elnöke szerint ők a szakma szabályainak megfelelően járta el mindenben, de ennél többet nem volt hajlandó elmondani arról, hogyan folytatták a nyomozást, honnan származtak az információik és mennyire hitelesek a forrásaik.

Rovatok