Index Vakbarát Hírportál

Megroppant a nemzeti kegyhely főoltára

2009. március 6., péntek 09:26 | aznap frissítve

Azonnali beavatkozásra van szükség, hogy a szentkúti kegytemplom oltárát megmentsék. A templomot a mellette álló kúttal együtt 2007-ben avattak nemzeti zarándokhellyé, és az idei harminchét búcsúra összesen százezer hívőt várnak.

Veszélyessé vált a Mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely főoltára. Az elemei ingatagok, ezért azonnali beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy ne kelljen lezárni a kegytemplom központi részét, írja a Nógrád Megyei Hírlap.

A közelmúltban restaurátorok vizsgálták a műemléki védettségű oltár állapotát. Kiderült, hogy a tartószerkezete megroppant, az oltárelemek ingatagok. A szobrokat és az oltártartozékokat egyenként kell rögzíteni, hogy a megsemmisüléstől megóvják. A szentkúti szerzetesek a hívekhez fordultak adományokért, hogy segítségükkel meg tudják menteni a háromszáz éves oltárt. Tavaly már végeztek itt felújítást, akkor egy 1944-es újságba csomagolva robbanóanyagot találtak az oltár mögött.

Idén százezer hívőt várnak

Szentkút már az 1200-as években kiváltságokkal rendelkező búcsújáróhely volt. A szentkúti forrásvíznek máig csodatévő erőt tulajdonítanak. A kutat és a mellé épült kegytemplomot a Magyar Katolikus Egyház 2007. augusztus 20-án nemzeti zarándokhellyé nyilvánította.

Idén hat főbúcsúra, és összesen 37 búcsúra legalább százezer hívőt várnak Szentkútra, ami a Csíksomlyótól Máriacellig tartó Mária-zarándokút fontos állomáshelye.

Rovatok