Index Vakbarát Hírportál

Kitörölték az 1984-et a rendszerből

2009. július 20., hétfő 13:06 | aznap frissítve

Szó nélkül tűnt el Orwell két klasszikusa az Amazon Kindle-ből. A cég nem kért külön szerzői jogokat a könyvek digitalizálására.

Mintha George Orwell anti-utópiája önálló életre kelt volna, és az 1984 digitális változatával játszadozna. A kultikus könyvet ugyanis kitörölték az Amazon Kindle e-book rendszeréből, mert a cég nem rendelkezett a megfelelő szerzői jogokkal. Pedig az Amazonon egyébként megvásárolható a könyv print formában, a digitális verzióját mégsem olvashatják a Kindle-ön, mert senkitől sem kértek rá engedélyt.

„A saját adatbázisunkat használtuk, amikor erre a platformra konvertáltuk a könyveket. Amikor a szerzői jogok tulajdonosa figyelmeztetett minket a szabálysértésre, azonnal leszedtük a műveket a listáról" - nyilatkozta az Amazon szóvivője. Az utólagos törlés az 1984 mellett az Állatfarmot is érinti.

A júzerek több fórumon is hangot adtak az elégedetlenségüknek. Azok, akik már fizettek azért, hogy Kindle-jükön olvashassák Orwell sorait, de most mégis megfosztották őket a művektől, nem kapják vissza pénzüket. Az Amazon kommunikációja nem volt éppen szerencsés a felhasználói felé, mert csak egy e-mailt küldtek, amiben annyi állt, jelenleg nem elérhető a könyv.

Különös irónia érződik az eset és az 1984 tartalma között. Nem szokás ugyanis minden szó nélkül eltávolítani valamit (valakit) a rendszerből. Az Amazon nyilatkozata szerint több ilyen nem fog előfordulni, tanultak a hibájukból. Arra vonatkozólag semmit sem mondtak, a jövőben újra elérhetőek lesznek-e majd Orwell munkái a Kindle-ön.

Rovatok