Index Vakbarát Hírportál

Bud Spencer egy karakterrel lett bálvány

2010. december 4., szombat 15:29

Bud Spencer a filmtörténet legnagyobb sallerét képes adni, és miközben zabálja a babot, még bölcs is marad. Kiderült, nem féltette az arcát a magyaroktól, két dologhoz értett, a szórakozáshoz és az úszáshoz, Terence Hill meg mindig jó nála egy spagettire.. Önéletrajzi könyvének, a Különben dühbe jövök megjelenése miatt kérdéseink eljutottak hozzá, ha mi nem is.

Tényleg tud sirályul? "Nem, ez csak egy jól sikerült poén volt az egyik filmben!" - válaszolta Bud Spencer, akihez kérdéseink több áttételen keresztül jutottak csak el, de végül megválaszolta őket a Kincs, ami nincs, a Különben dühbe jövünk vagy a Piedone-filmek sztárja. Önéletrajzi könyve különlegesség, amennyiben belátjuk, jobban meghatározta Bud Spencer a filmes szocializációnkat, mint bárki vagy bármi, így csak győzzék kikutatni hatását a kortárs filmművészetben.

A hatalmas, lassú, mackós, ám óriásiakat ütő figura eggyé vált Bud Spencerrel, mindegyik filmjében visszaköszönnek a fontos karakterjegyek. "Véletlenül született meg a karakter, először a komikus westernek világában. Aztán néhány évvel később az amerikaiak ezt kezdték el lemásolni Mel Brooks filmjeiben. Nem is az, hogy meguntam, inkább csak fizikailag nem vagyok már képes eljátszani ezt a figurát".

Hatkilós csecsemő

Carlo Pedersoli néven született 1929. október 31-én, közel 6 kilósan. Ahogy önéletrajzában is írja, nagyon jó családban és környezetben nevelkedett. Rövid ideig élt Brazíliában is családjával, kifejezetten jó tanuló volt, előbb vegyésznek, majd jogásznak tanult. De leginkább sportolt.

Fiatalon olyan jól úszott, hogy ő lett az első olasz, aki egy perc alatt úszta a 100 méter gyorsat, 1952-ben az olimpián Helsinkiben, majd négy évvel később Melbourne-ban is az elődöntőbe került. Saját bevallása szerint sokáig gyengén fordult, amit a Yale Egyetemen tökéletesítettek. Hét évig tartotta az olasz csúcsot, ezért is kerülhetett az olasz vízliabdaválogatottba, amivel Európa-bajnokságot is nyert, a Lazióval pedig olasz bajnok lett. Versenyek előtt szeretett cigizni és dugni. Saját bevallása szerint két dologhoz értett: az úszáshoz és a szórakozáshoz.

Sportolóként már kisebb szerepeket elvállalt olasz filmekben, de a karrierje csak a hatvanas évek második felében indult be, miután 38 évesen abbahagyta a vízilabdát.

A sport komoly, a színészettel egy majom is elboldogulna

"Színészként majdnem mindig ugyanazt a karaktert formáltam meg, ezért a legszívesebben a két olimpiára, az Európa-bajnokságokra és a többi sporteseményre emlékszem" - válaszolta Bud Spencer arra a kérdésünkre, hogy mire a legbüszkébb. A könyvben a színészetről ezt írja: "A filmvilágban egy majom is elboldogulna, elég, ha addig próbáljuk a jelenetét, ameddig nem sikerül."

A sportolói karrierje után egy könnyebb, megjegyezhetőbb nevet kellett választania a filmes karrierjéhez, ez lett a Bud Spencer. Fele részben a híres színész, Spencer Tracy, fele részben a Budweiser sör után, bár a könyv szerint a Budot egyébként az alkata miatt kapta, ami rügyet, bimbót jelent.. Ugyanakkor saját bevallása szerint nem szokott sokat inni, ahogy drogokat sem próbált ("Az ilyen dolgokban szűz vagyok" - mondta), viszont a borokat szereti.

Terence Hill nem kap spagettit

Mi volt Bud Spencer kedvenc filmszerepe? "Talán a "Mindent bele, fiúk", amikor pilótát játszottam. Ennek a hatására kezdtem el pilótának tanulni, és szereztem meg az engedélyemet" - árulta el. Emlékei szerint 110 filmet csinált, mindegyikben más volt a vonzó a számára. Az egyik legutóbbi filmjében Ermanno Olmival dolgozott (Dal a bordélyházból).

A 72-ben készült Mindent bele, fiúkban természetesen Terence Hill a másik főszereplő. "Terence Hill és Bud Spencer örök barátok, de Carlo Pedersoli és Mario Girotti olyan barátok, akiknek közös értékeik és tapasztalataik vannak, ám a nap végén hazamennek a saját életüket élni" - így írt magukról Bud Spencer könyvében. Találkozásuk, ahogy Bud Spencer filmes karrierje is, egy telefonhíváson múlt: Pedersoliként statisztált néhány filmben, például a Vakáció gengszterekkel címűben, amiben megismerkedett egy szőke, kék szemű, német-olasz sráccal, Mario Girottival, a későbbi Terence Hill-lel.

Később A Kutya, a Macska meg a Róka című filmet készítette elő Giuseppe Colizzi rendező, aki megtalálta Pedersolit, aki se lovagolni nem tudott, se angolul nem beszélt, szakálla sem volt, de legalább óriásira hízott. A Macska Terence Hill volt a filmben. Bud Spencernek mázlija volt, hogy a westernhősök nem beszéltek, és a végül Nincs bocsánat címen vetített film óriási siker lett. E.B. Clucker volt az a rendező, aki a humoros western műfaját kitalálva igazából létrehozta a Bud Spencer-Terence Hill párost, majd jött Az ördög jobb és bal keze.

Egy megdöbbentő adatra hívnám fel a figyelmet: mindössze 18 filmben játszott együtt Terence Hillel, miközben az emlékezetünk szerint legalább minden második filmjében együtt kellett játszaniuk. "Ne felejtsük el, hogy vele összesen 18 filmet csináltam. És vagy százat egyedül, illetve más színészekkel. Tehát nem annyira sok idő az, amiről beszélünk. De azért azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Ha Rómában jár, mindig átjön hozzánk egy jó kis spagettire, a felesége ugyanis nem főz neki ilyesmit!"

Megkérte Bud Spencer a magyarokat, hogy ne bántsák?

Kárpáti György szeret arról sztorizni, hogy Bud Spencer, akkor még Carlo Pedersoli vízliabdázóként, a magyarok ellen játszotta utolsó meccsét az olasz válogatott tagjaként. Sőt a legenda szerint külön megkérte a magyarokat, hogy ne bántsák az arcát. De sajnos ez nem igaz, mondta Bud Spencer, pedig milyen szép lett volna, ha ilyen nagy odafigyeléssel lennénk ellenfeleinkre. "Ez csak egy legenda! Nem volt akkor még filmes szerződésem, hiszen évekkel azelőtt abbahagytam a sportot, minthogy komolyan filmezni kezdtem volna. Viszont igazán nagyszerű történet! De emlékszem a magyarokra, és a margitszigeti uszodára is, sokszor jártam ott".

Bud Spencer minden bizonnyal a Magyarországon legtöbbet szereplő színész, ünnep nem telhet el filmje nélkül, ahogy lassan hétköznap se. Nem lehet megunni ugyanazt az arcot és ugyanazokat az ütéseket, a nyakas pofont, a sztereopofont és a kalapácsot. Az olasz mellett játszott amerikai, német, francia, angol és spanyol filmekben is, magyarban nem: "A magyar még hiányzik, mert hihetetlenül nehéz nyelv. De kitartással meg lehet biztosan tanulni azt is!"

Még magyar mutációja is akadt Piedone-nak a 2009. szeptember 25-én elhunyt színész, Bujtor István személyében. Rákérdeztünk Bud Spencernél, hogy mit szól ehhez az epigonjához, de ő nagyon hálás Bujtor Istvánnak, hogy létrehozott egy hozzá hasonló karaktert, és egyáltalán nem zavarja őt, sőt "nagyszerű színésznek is tartottam".

Híres lett, de nagyon

A híres embereket általában utoléri a végzetük, és politikai szerepet is vállalnak. Bud Spencerrel is megesett ez, aki Silvio Berlusconi Forza Italiájába tett egy gyors kitérőt 2005-ben. Akkor azt nyilatkozta, hogy három dolog nem volt életében: balettáncos, zsoké és politikus, de az előbbi kettő szóba se jöhet, a harmadikat viszont megpróbálja. Ma már úgy gondol erre, amit nem szabad csinálnia, "Két napig szerepeltem a kampányban. Aztán közbejött egy betegség, és ki is szálltam".

Az önéletrajza egyébként nem botránykönyv, bár az kiderül, hogy egy jelentős természetű ember, Lee Van Cleefet sem verte meg például a Sergio Leone-film, a Pár dollárral többért forgatásán. Fidel Castro imádta a filmjeit, találkoztak is. Anthony Quinnel nem jött ki a Barabás forgatásán, mert virágoskertet követelt a lakókocsija köré. Sok színes története van, és tud mesélni Bud Spencer, aki a mai napig forgat, bár korábbi sikereit már meg sem közelíti. Megkapta az olasz Oscart, és az Unesco nagykövete lett.

Köszönöm Kürthy András segítségét.

Rovatok