Index Vakbarát Hírportál

Nem szűnik meg, csak valahogy átalakul a József Attila

2011. február 26., szombat 09:41

Cáfolta Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, hogy megszűnne a József Attila Színház, a Magyar Nemzetnek, Népszavának és Népszabadságnak is kifejtette: színházi célú hasznosítási pályázatot írnak ki, és ha ez eredménytelen lenne akkor vezetői pályázaton keresnek megfelelő embert a színház igazgatására.

A Magyar Nemzet szombati számában idézi Csomós Miklóst, aki szerint Méhes László, az intézmény jelenlegi vezetője pánikot kelt és "alattomos kommunikációs játékot" kezdett, amikor teljesen kiforgatta a kérését, hogy ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. Méhes még ezt az évadot végigvitte volna Csomós szerint, de megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát. "Még nem döntöttük el, milyen véget érhet az igazgatói pályafutása, de egyet leszögezhetek, a József Attila Színház tovább fog működni".

A jelenlegi igazgató, Méhes László korábban felajánlotta, ha garanciát kap a színház megmaradására, kész lemondani tavaly nyáron egyhangú közgyűlési támogatással elnyert igazgatói megbízatásáról, hogy a következő évadtól már olyan vezető állhasson a színház élén, aki minden szempontból bírja a városvezetés bizalmát és támogatását. A főpolgármester ezt akceptálva a találkozón szólt arról is, hogy szívesen látná a leköszönő direktort főrendezőként az új színházigazgató oldalán.

Csomós elmondta, hogy egy színházi célú hasznosítási pályázatot írnak ki, és ha találnak olyat, aki önkormányzati támogatás nélkül tudja színházként működtetni az intézményt, azt fogadják el első körben. "Ha mindez mégsem sikerülne vezetői pályázatot írunk ki a színház igazgatására" - mondta Csomós Miklós, és tegyük hozzá, ilyenre még nem nagyon volt példa. A József Attila Színház korábbi közleményében azt írták, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes levele és szóbeli tájékoztatása azonban egy ettől teljesen különböző városvezetői szándékot tükröz. Eszerint igazgatói pályázat helyett színházi célra történő hasznosítási pályázatot írnak ki, amelynek keretében, Csomós egy nyilatkozata szerint „magántőke bevonásával egyéb funkciók is szóba jöhetnek”. Ebből a döntésből az következik, hogy József Attila Színház jelenlegi formájában, önálló alkotó közösségként megszűnik, a társulatot feloszlatják.

A Népszavának azt mondta a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, hogy mind a Kabaré 24, mind a József Attila Színház helyén a jövőben is csak színház lehet, erre a következő közgyűlésen ki is írják a pályázatot. Arra a kérdésre, ha kineveznek egy új direktort, annak feltételéül szabják-e, hogy a mostani társulat nagy részét szerződtesse, a főpolgármester-helyettes visszakérdezett: „látott-e már olyan igazgatói pályázatot, amiben ilyen kikötések voltak?”

A Kabaré 24-gyel, a volt Mikroszkóp Színpaddal kapcsolatban Csomós elmondta, az egész más helyzet, Verebes István igazgató nem rosszul gazdálkodott, hanem rosszul mérte fel a helyzetet. Az ő koncepciójához több támogatásra lenne szükség, ami nem áll rendelkezésre.

Rovatok