Index Vakbarát Hírportál

Másfél millió közelében a digitálistévé-előfizetők száma

2011. május 17., kedd 14:24 | aznap frissítve

15 ezerrel többen nézik digitális a tévét az elmúlt három hónapban. 800 ezer háztartásban ingyen fogják az adást.

A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában 15 ezerrel, 1,48 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizetők száma, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből. A jelentés a 12 legnagyobb magyarországi műsorterjesztő adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának 80-85 százalékát fedi le.

Az NMHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a 3,8 millió magyar háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A digitális előfizetéseken belül márciusban 577 ezerről 589 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma, és 888 ezerről 891 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma. Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya tovább csökkent 45,6 százalékról 45,1 százalékra.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC a piacvezető, részesedése 28,8 százalék. A DIGI piaci része 26,8 százalékra, a Magyar Telekomé pedig 24,8.

Rovatok