Index Vakbarát Hírportál

Alföldi nem mond le, nincs miért

2011. május 25., szerda 13:26

A jobboldali elköteleződéséről ismert Blaskó Péter kiállt Alföldi Róbert mellett, aki nem mond le, tiszta lelkiismerettel megy csütörtökön Réthelyi Miklós miniszterhez. A Nemzeti színészei is megjelentek az eseményen.

"Nincs mitől félnem, nem sértettem meg az újságíró emberi méltóságát, tiszta lelkiismerettel megyek a miniszterhez holnap" - mondta Alföldi Róbert, az utóbbi napokban és hónapokban keményen támadott színházigazgató a Nemzeti Színházba meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón. Az igazgató szerint a kulturális szabadságharctól sem kell tartania, bár Szőcs Géza az MTI-nek azt nyilatkozta, sokan alkalmasak a Nemzeti Színház élére. A sajtótájékoztatón megjelent Kulka János, László Zsolt, Bánfalvi Eszter és több fiatal színész Az ember tragédiájából.

Alföldi újra elmondta, Az ember tragédiájában nincs se szex, se meztelenség, és annak ellenére ajánlaná az elképzelt 12 éves nézőnek, hogy Madách szövegét nem fogják érteni. Elmondta, a színház hivatalosan csak 14 éveseknek ajánlja a darabot, mert középiskolás kortól már érthető, hiszen akkor tanítják. Alföldi ennek bizonyításául Madách Imre szövegéből felolvasta a római színt.

Alföldi felolvasta a Jobbikhoz köthető N1 újságírójával folytatott nyilvános beszélgetés pontos leiratát is, majd hozzátette, ő nem volt obszcén, a párbeszéd stílusát az újságíró határozta meg. Mivel az előadásban nincs szexuális aktus, tulajdonképpen a semmit kívántam az újságírónőnek" - mondta Alföldi. A sajtótájékoztatón ezután hosszan felolvasott az őt ért támadásokból.

Miután Alföldi végzett, nem válaszolt az újságírói kérdésekre, azonban a jobboldali elköteleződéséről ismert Blaskó Péter lépett a színpadra (ő volt az, aki már Gyurcsány Ferenctől is kapott volna Kossuth-díjat, de nem volt hajlandó átvenni azt, végül idén a Fidesz-kormánytól is megkapta az elismerést.), aki Az ember tragédiájában az Úr szerepét alakítja. Blaskó szerint "ugyan nem egyezik világnézetük", mégis kiállt Alföldi mellett, mert munkáját elismeri. A darabot megtekintő és azt kedvelő Réthelyi Miklós miniszternek címzett szavaival azt kérte, ne mozdítsák el az igazgatót, mert azzal lerombolnák azt a szakmai munkát, amely az utóbbi időszakban a Nemzeti Színházban folyt. Blaskó nem tartotta szerencsésnek Alföldi újságírónőnek adott válaszát, de azt egy bocsánatkéréssel meg lehetne oldani.

Mi hangzott el valójában a beszélgetésen?

Idézet a 2011. május 20-i sajtótájékoztató jegyzőkönyvéből:

Sinkovits Szilvia : Sinkovits Szilvia Nemzeti 1 Televízió, Én azt szeretném kérdezni, hogy azok után, hogy nagy írók műveit ilyen provokatív és megosztó módon vitte színpadra, nem gondolja, hogy le kellene mondania?

Alföldi Róbert: Nem.

Gálos Orsolya: Visszakérdezhetek, hogy látta –e ezeket az előadásokat?

Alföldi Róbert: Mit látott?

Sinkovits Szilvia: Hát, megmondom őszintén, hogy nem láttam, de...

Alföldi Róbert: Akkor miről beszélünk?

Sinkovits Szilvia: De láttam Az ember tragédiájából az orális jelenetet, ami...

Alföldi Róbert: Ajánlom Önnek - el fogom küldeni, nagyon szívesen - a római színt, olvassa el! Madách Imre írta. Az ember tragédiája.

(Valaki: Tedd vissza a mikrofont!)

Sinkovits Szilvia: Ön szerint például egy 12 éves gyerek megnézheti ezeket a műveket?

Alföldi Róbert: Meg bizony! És Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet innentől kezdve egész életében.

Újságíró1: Mi az a Nemzeti 1 televízió, bocsánat? Micsoda? Azt ki fizeti? Azt kinek a pénzéből fizetik?

Alföldi Róbert: Gyerekek, nem kell ezzel foglalkozni! Ennyi!

Újságíró 1: De egy ilyen kérdést, ha ő se jár a Nemzeti Színházba! Kinek a nevében beszél?

Sinkovits Szilvia  De miért járjak a Nemzeti Színházba, amikor ilyen darabok vannak!

Újságíró 2:           Maga egy újságíró!

Újságíró 3:           Miről beszélsz ha nem láttál semmit?

Alföldi Róbert:       Ssss ( csitít)

Újságíró 2:             Újságíró, objektív tájékoztatás....Mert ez egy közintézmény... engem az érdekelne.

Rovatok