Index Vakbarát Hírportál

L'Ottimista: a jó hírek olasz lapja

2011. július 7., csütörtök 12:05

Az olasz újság nem ír sem Silvio Berlusconi kormányfő botrányairól, sem a munkanélküliségről, a maffiáról pedig végképp nem esik szó. A L'Ottimista (Az optimisa) című olasz lap immár egy éve csak jó hírekkel szolgál olvasóinak.

A főszerkesztő szerint az újság jól kiegészíti Itália laptermését, és újságírói problémát sem lát benne.

Külföldi menekült, aki Lampedusa szigeténél megment egy gyereket a vízbefúlástól; tudósok, akik szerint a szerelmesek kevésbé érzékenyek a fájdalomra; történet arról, hogyan húz ki egy férfi egy nőt a japáni földrengés után a törmelékek alól - csupa-csupa jó hír, amelyről a L'Ottimista tudósít. Jó hírek egy olyan országban, ahol a napi sajtót a miniszterelnök botrányai, a maffia üzelmei és a nehéz gazdasági helyzet uralja.

Arra a kérdésre, hogy nem egyoldalú-e csak jó híreket közölni, az újság felelős szerkesztője, Luca Marcolivio nemmel válaszol. "A világban zajló rossz dolgokról amúgy is tudnak" - érvelt. A L'Ottimista szerkesztői lemondanak a politikai tudósításokról, nem írnak egyebek mellett a maffia üzelmeiről, csak emléknapokról és segítő célú kezdeményezésekről. Anyagaikban megjelenik a család és a vallás is. "Olyanok vagyunk, mint minden olasz, katolikusok, de függetlenek az egyháztól."

Az újságot hatan írják, a példányszám 8 és 10 ezer között mozog. A szerkesztőség Róma központjában, egy takaros kis házban található, házmesterrel és vörös szőnyeggel a lépcsőház bejáratánál. A cikkek a második emeleti irodában kisebb faasztalokon álló régi számítógépeken készülnek. A lapnak akad némi bevétele a hirdetőktől, de adományoktól függ.

Az ötlet, hogy csak jó híreket közöljenek, nem új keletű. Korábban elsősorban az Egyesült Államokban voltak gyakoriak hasonló kiadványok, ilyen volt például a Newark Weekly News vagy a happynews.com internetes portál. A legtöbb ilyen lapot az olvasók is szerkesztették, és vallási színezetűek voltak.

Rovatok