Index Vakbarát Hírportál

Csoportos létszámleépítés a József Attila Színházban

2011. augusztus 11., csütörtök 12:19

Az augusztus elsejével színházigazgatónak kinevezett Nemcsák Károly bejelentette, 59 fős csoportos létszámleépítést tervez a színházban, de azokkal a színészekkel, akikkel sikerül megállapodni, vállalkozói szerződést köt. A színház befogadó színházként működik tovább, de néhány saját darab is színen marad, és premiert is terveznek.

Októberben indul az évad a József Attila Színházban – jelentette be az új igazgató, Nemcsák Károly, aki elmondta, a jövő évadra 89 szerződést kötött az előző igazgató a színház munkatársaival, a csoportos létszámleépítés 59 dolgozót érint.

A főváros kifizeti a színház adósságát

Ez azonban nem jelenti azt, hogy közülük senki nem dolgozik tovább a színházban: "azok, akik eddig játszottak az előadásokban, ha sikerül velük anyagilag is megegyezni, játszani fognak tovább". A háttérszemélyzet alkalmazotti jogviszonyban marad. A Fővárosi Önkormányzat garanciát vállalt a színház 120 millió forintos adósságának rendezésére és a végkielégítések kifizetésére, erről a hónap végén dönt a közgyűlés.

A dolgozók tájékoztatására, a jelenlegi helyzet elemzésére augusztus 20-a után társulati ülést hív össze. Nemcsák jelenleg a színház szervezési osztályának munkatársaival egyeztet arról, hogy a repertoár mely darabjait játsszák tovább. Abban az esetben tartják repertoáron az adott előadást, ha mindenkivel meg tud egyezni, hiszen beugrásra nincs pénze a színháznak. Így az, hogy valójában hányan búcsúznak el a József Attila Színháztól, melyik darab marad műsoron, csak szeptember elején derül ki.

Vidéki színházakat fogadnak

Új bemutatókra egyelőre nincs pénz, hiszen egy produkció létrehozása 15-20 millió forintba kerül, de mivel a befogadó színházi működés is kötelezővé teszi a saját bemutatókat, feltehetően két premier lesz az új évadban, egy ősszel és egy tavasszal.

A színház előadásaira eddig vásárolt bérleteket visszaváltják, és új bérleteket bocsátanak ki. A Soproni Petőfi Színház segítséget ad ahhoz, hogy el tudjon indulni az évad, a közös előadások műsorra tűzése gazdaságilag elfogadható megoldást jelent mindkét színháznak.

A Turay Ida Színház produkcióját is láthatják majd a nézők a József Attila Színházban, csakúgy, mint az egri, a miskolci, a pécsi és a békéscsabai színházét. "Így sok színész, aki körön kívülre került a budapesti színházi életben, most lehetőséget kap arra, hogy újra fővárosi színpadon lépjen fel rendszeresen" - nyilatkozta a színházigazgató.

Mint ismert, a színház előző igazgatójának, Koltay Gábornak azért kellett mennie június elején, mert a Fővárosi Önkormányzat tudtán kívül szerződéseket kötött a színház színészeivel, és önálló, nem pedig befogadó színházként működtette volna tovább az intézményt. Az újra kiírt színházigazgatói pályázaton Nemcsák Károly Horgas Pétert győzte le.

Rovatok