Index Vakbarát Hírportál

Sírba visztek – Bizottság a Műcsarnokban

2011. szeptember 2., péntek 22:07

A Bizottság legendája a mai napig él - állapította meg Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a nyolcvanas évek legendás underground zenekara előtt tisztelgő, Sírba visztek - A Bizottság a Műcsarnokba megy című kiállítás pénteki esti megnyitóján.

"Nem kis feladatra vállalkozott a Műcsarnok: három évtizeddel ezelőtti időszakot idéz fel az egykori Bizottság zenekarhoz kapcsolódó festményekkel, grafikákkal, lemezborítókkal, plakátokkal, installációkkal, performanszokkal. És nemcsak a zenekart mutatják be, hanem magát a kort is, a fluxushoz köthető mindent szabad, minden művészet elv korabeli megvalósulását" - méltatta a szombattól látogatható tárlatot az államtitkár.

Mint hozzáfűzte, a nyolcvanas évek elején egy határozott, fiatal művésznemzedék lépett színre, akik nem élték meg teherként az előző időszak társadalmi és politikai normalizációját, ennek következtében magától értetődően hágták át azokat a korlátokat, amelyek korábban sérthetetlennek tűntek.

"Kiakadtak a Bizottságtól, legalábbis ilyeneket hallottunk akkoriban mi Kolozsváron (...) mert oda is elhallatszott, amit Laca látott, vagy látni vélt" - idézte fel fe Lugossy László művészetének hatását az erdélyi származású író-politikus.

Szőcs Géza elmondása szerint az akkori magyar politikai vezetés és popszakma nem fogadta be a Bizottságot, "ezzel szemben a magyar új hullám egyik alapzenekarává, a szokványostól eltérőre fogékony közönség kedvencévé váltak, mígnem mostanra azt is megértük, hogy az aktuális magyar kormány tisztviselője köszönti őket a legrangosabb kiállítóhelyek egyikében" - jegyezte meg.

"Wahorn András, ef Zámbó István és fe Lugossy László egy meghatározhatatlan, kötetlen szabad nyelvet beszéltek (...) legendájuk a mai napig él" - méltatta az autodidakta képzőművészként zenekart alapító alkotókat az államtitkár.

Szőcs Géza sajnálatát fejezte ki, amiért a Bizottság egykori tagjai máig nem kaptak Kossuth-díjat, mire Wahorn András arra kérte fel, hogy intézkedjen az ügyben.

A Műcsarnok november 13-ig látogatható kiállítása csaknem 200 festmény, grafika, szobor, számos film és videó segítségével járja körül a "Bizottság-jelenséget"; a tárlathoz irodalmi és zenei programsorozat, filmklub, családi rendezvények és konferencia, összesen mintegy 100 program kapcsolódik a következő két és fél hónapban.

Rovatok