Index Vakbarát Hírportál

Jankovics Marcell távozik az NKA éléről

2011. szeptember 30., péntek 09:01 | aznap frissítve

Távozik Jankovics Marcell a Nemzeti Kulturális Alap éléről, derül ki a Nemzetierőforrás-minisztérium sajtóközleményéből. L. Simon László a Parlament Kulturális Bizottságának elnöke váltja Jankovicsot.

Dr. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter közös megegyezés alapján 2011. október 15. napjával felmentette Jankovics Marcellt a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága elnöki posztjáról és egyidejűleg L. Simon Lászlót nevezte ki e posztra, áll a minisztérium péntek reggel kiadott közleményében. A személycsere oka, hogy a 2012. évi költségvetés más szempontokat előtérbe helyező, és más koncepciójú irányítást ad a Nemzeti Kulturális Alap és annak pénzügyi kerete felosztásáról döntő bizottság számára. Jankovics Marcell szakmai tudására és munkájára a minisztérium továbbra is számít, írják még.

Jankovics a Népszavának azt mondta korábban, hogy olyan pozíciót vállal el, ami mellett több időt tud szentelni művészi munkájának, jelenleg épp könyvet ír, de természetesen elsősorban filmtervek foglalkoztatják. Arra nem válaszolt, hogy a saját döntése volt-e a visszavonulás, ám világossá tette, folytatta volna a munkát az NKA élén. Jankovics Marcellt Orbán Viktor kérte fel az NKA elnökének a választások után, Szőcs Géza államtitkárnak, aki alá az alap tartozik, más jelöltje volt.

A filmrendező egyébként az első Orbán-kormányban 1998-tól 2002-ig már betöltötte ezt a tisztséget. Az ő igazgatása alatt csökkent az alap önmozgása, növekedett a miniszteri keret aránya. Nem tudni pontosan mi volt a baj Jankoviccsal. Ő arra utalt, hogy félreértett, félremagyarázott kijelentéseket tett az alap átalakításáról, a kurátorok cseréjéről. Az kétségtelen, hogy Jankovics alatt nem történt változás az NKA életében. Forrásait megnyirbálták, 1,3 milliárdot fagyasztottak be az éves költségvetéséből idén. Az bizonyosnak tűnik, írja a Népszava, hogy nem Szőcs Géza döntött Jankovics menesztéséről, hanem vélhetően maga a miniszterelnök.

A minisztérium közleménye szerint L. Simon László, a Parlament Kulturális Bizottságának elnöke váltja Jankovicsot a legnagyobb állami mecénás alap élén. A két pozíció nem összeférhetetlen. L. Simon 2010-es választásokon szerzett képviselői mandátumot a Fidesz színeiben, majd a Kulturális Bizottság elnöke lett. Számos törvényjavaslat fűződik a nevéhez. Ő a legdinamikusabb fideszes kulturális politikus jelenleg. Sokan Szőcs Géza lehetséges utódaként is beszélnek róla.

Rovatok