Index Vakbarát Hírportál

Hámori Gabriella kiakadt az antiszemita Dörneren

2011. október 21., péntek 15:47

A jelenleg Amerikában tartózkodó színésznő, Hámori Gabriella levelet írt mindazoknak, akik nem pontosan értik, miért jelképes és fontos az ellenállás Dörner György és Csurka István kinevezése ellen az Új Színház élére. Cserhalmi György videointerjúban mondta el véleményét.

Nagy ellenállást váltott ki Tarlós István főpolgármester döntése, hogy 2012. február 1-gyel Dörner Györgyöt és vele Csurka Istvánt nevezte ki az Új Színház élére. A fővárosi színházigazgatók és Vidnyánszky Attiláék elhatárolódtak, Gáspár Sándor élesen támadta a szerinte a háttérből irányító Eperjes Károlyt is. Most Hámori Gabriella írt levelet, Cserhalmi György videóinterjúban mondta el véleményét.

Ez történt

Tarlós István főpolgármester Dörner Györgyöt október 6-án az Új Színház élére nevezte ki annak ellenére, hogy a szakmai bizottság elmondta a pályázatáról, hogy szakszerűtlen, szakmaiatlan. Márta István mellett öten szavaztak, Dörner mellett ketten. A bizottsági tag Ascher Tamás már akkor jelezte, hogy blöff a pályázat, a fővárosi színházigazgatók tiltakoztak. Az Indexen összehasonlítottuk Dörner és Márta pályázatait. Dörner György a MIÉP elnökét, Csurka Istvánt viszi magával a színházba intendánsnak, hogy bemutassa a hetvenesévekben jeles drámaíró mai munkáit. Csurka Gyurcsányról írattatna drámát például. Dörnerék Hátország Színházra nevezték volna át az Új Színházat, de Tarlós ezt nem engedte.

"Ma a Cannes-i filmfesztiválon Lars von Trier-t kiközösítik fasiszta megnyilvánulásáért. Pedig saját bevallása szerint viccnek szánta azt a kijelentését, hogy olykor megérti Hitlert. Rasszista kijelentései miatt John Gallianót, az ünnepelt divatdiktátort a Dior-ház elbocsájtja. Bárkit elítélnek a világ felnőtt korú társadalmaiban gyűlöletbeszédért. A tehetség nem tényező ilyen esetben. Ezzel szemben Magyarországon az antiszemitizmus legitim. Ezt szörnyűségesnek és félelmetesnek tartom" - írja Hámori a Színház.hu-n olvasható hosszú levélben, aminek lényegi állítása, hogy antiszemitákkal nem lehet együtt dolgozni, illetve nem lehet politikai ideológia mentén színházat csinálni, hiába próbálják ezt majd meg Dörnerék.

Hámori szerint az Új Színház hamarosan politikai harcot tápláló "hátország" lesz, és jelenleg elképzelhetetlen számára, hogyan lehet ilyen alapon színházat csinálni. Megjegyzi, neki ugyanúgy a magyar nyelv az eszköze, mint Dörneréknek, nem érti, utóbbi ki ellen szervez harcot.

Hámori levelében kritizálja Tarlós döntését, mert Dörner elfogadhatatlan pályázatot adott le, aminek semmilyen szakmai alapja nincsen: "Nem mutatkozik meg a munka iránti, nem szónoki, patetikus, hanem praktikus, hétköznapi szenvedély, ami gyakran nem hagyja a színházi embert aludni, enni. Ha ez mozgatná, nyilván felkereste volna az összes pályázatban megjelölt rendezőt közreműködőt, hogy felsorakoztassa a stábot, aki küldetésében biztonsággal támogatja. Továbbá a magyar darabok óhaja után még következnie kellene megannyi részletnek, víziónak és számnak is, amitől kilóra is és fajsúlyban is megfelel egy átlagos színházi pályázatnak".

Cserhalmi György videóban mondta el véleményét a politikai döntésről, ami kiakasztotta:

Mindeközben a Facebookon szerveződik tüntetés az Új Színházért, Dörner György és Csurka István ellen szombaton 14-17 óra között.

Rovatok