Index Vakbarát Hírportál

Mi alapján dönt Tarlós a színházakról?

2011. október 22., szombat 20:54 | aznap frissítve

Tarlós István az elmúlt félévben kétszer nevezett ki úgy igazgatót fővárosi intézmény élére, hogy a szakmai bizottság nem támogatta a nyerteseket. Nemcsák Károly és Dörner György is titkos pályázatot adtak le, amiket kikértünk, de nem adtak. Dörnert legalább jó színésznek mondták, Nemcsáknál előre féltek, családi vállakozást csinál a József Attilából.

Tarlós István főpolgármester Dörner Györgyöt október 6-án az Új Színház élére nevezte ki annak ellenére, hogy a szakmai bizottság elmondta: bár a szerző jó színész, a pályázat szakszerűtlen, szakmaiatlan. A Szomszédok Vágási Ferijéről, Nemcsák Károlyról még azt sem mondta a bizottság, hogy jó színész, de Tarlós június 15-én kinevezte a József Attila Színház igazgatójának. A szakmai bizottság mindkét esetben komoly aggályokat jelzett, de Tarlós a véleményeket lesöpörte.

Nemcsák Károly és Dörner György is titkolta pályázati anyagát, pedig versenytársaik, Horgas Péter és Márta István is nyilvánossá tette sajátjukat, mondván, közpénzből fenntartott fővárosi színházakról van szó. Dörner pályázatát az Átlátszó.hu megszerezte és közzétette, ebből kiderült, milyen megalapozatlan munkáról van szó. Ezért mi kikértük a szakmai bizottság beszélgetéseinek jegyzőkönyvét, ahol a rendezők mellett a Fideszt, az MSZP-t és a fővárost is képviselték, hátha kiderül, mi alapozta meg Tarlós döntését. A jegyzőkönyveket nem adták ki, csak két eddig nem látott kivonatot a szakmai bizottság üléséről.

Megnéznénk

A Főpolgármesternek írt levélben hivatalosan kikértük Dörner György pályázatát megelőző szakmai bizottság ülés jegyzőkönyvét, valamint a József Attila Színház élére kinevezett Nemcsák Károly pályázatát és az azt megelőző szakmai bizottság jegyzőkönyvét. Adatigénylésünket a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19-20.§-ain alapján indítottuk el. Sárádi Kálmánné főjegyző hivatalos válaszában jelezte, nem lehetséges a szakmai bizottság jegyzőkönyvének nyilvánosságra hozatala, bár a törvény szerint azok is nyilvános ülésnek minősülnek.
Nemcsák Károly és Dörner György pályázatait azért nem áll módjukban kiadni, mert azokhoz az érintettek hozzájárulása szükséges. Szerintünk a pályázatnak és a szakmai bizottság jegyzőkönyvének is nyilvánosnak kell lennie, hiszen a két igazgató közpénzből üzemeltetett intézmények élére került, így jogunk van ismerni a döntés hátterét. Az iratok kiadásáért az Index pert indít.

A most megkapott anyagokban szerepel a József Attila Színház és az Új Színház igazgató posztjának döntését elkészítő szakmai bizottság üléséről készült kivonat. Ezeket minden bizonnyal megkapta a főpolgármester a döntését megelőzően.

Jó színész

"Kiváló színésznek tartják, azonban pályázata szakszerűtlen. Nem ír konkrétumokat, nem található benne, milyen társulattal dolgozna, milyen rendezőket kérne fel, aki pedig szerepel a pályázatában, annak szándéknyilatkozata nem található meg. Sok mindent felvet, de nem látható, hogy egy évben hány bemutatót kíván tartani, annak financiális része miként fog fog alakulni. Pozitív szándék azonban, hogy a nemzeti dráma színpadra állítását helyezi spektrumba. Összességében a szakmaiságot hiányolják Dörner György pályázatából, vázlatosnak, megalapozatlannak tartják elképzeléseit" - írták az Új Színház ügyvezetői posztjára kiírt pályázatot megelőző, 2011. szeptember 22-i szakmai bizottsági ülés kivonatában. Márta István mellett öten szavaztak, Dörner mellett ketten. A bizottsági tag Ascher Tamás már akkor jelezte, hogy blöff a pályázat, a fővárosi színházigazgatók tiltakoztak. Az Indexen összehasonlítottuk Dörner és Márta pályázatait, hogy megpróbáljuk megérteni Tarlós döntését, aki Mártának sem indokolta személyes megbeszélésükön, miért a Dörner-Csurka duó mellett döntött.

Dörner György ugyanis a MIÉP elnökét, Csurka Istvánt viszi magával a színházba intendánsnak, hogy bemutassa a hetvenes években jeles drámaíró mai munkáit. Csurka Gyurcsányról írattatna drámát például. Dörnerék Hátország Színházra nevezték volna át az Új Színházat, de Tarlós ezt nem engedte.

Családi vállalkozásnak adta Tarlós

A másik, részben elfeledett, ám szintén elég furán kezelt színház ügyét is elővettük, a József Attiláét.

A Tarlós által júniusban kinevezett, mindőssze két szavazatot gyűjtő Nemcsák Károly pályázatáról a szakmai bizottság a következőeket mondta:

"A szakmai bizottság szerint vannak ellentmondások a pályázatban. Költséghatékonyan szeretné működtetni a Színházat, ugyanakkor véleményük szerint magas költségekkel jár a vendégjátékok megtartása. Kifogásulják, hogy a színház egy családi vállalkozás lenne. Több más színház (Soproni Petőfi Színház, Turay Ida Színházi Társulat) repertoárján szereplő darabokat játszanának, nem hozna újat, gyakorlatilag befogadó színházzá válna és ez a társulat szélnek eresztésével járna. Művészileg nem tartják meggyőzőnek. A pályázat pénzügyi része hiányos és a pályázó az önkormányzat segítségét kéri az adósságállomány rendezéséhez".

Nemcsák Károly családi vállalkozása üzleti szempontból érdekes üzleti modell. Nemcsák felesége, Darvas Ilona vezeti a soproni Petőfi Színházat, lánya, Darvas Cecília igazgatja a Turay Ida Színházi Társulatot, mindkettő előadásai felbukkannak a József Attilában, ráadásul a Turay Ida előadásai Sopronban is repertoáron vannak.

Tarlósnak a József Attila Színházzal nehezebb dolga volt, mint az Új Színházzal. A József Attila ugyanis hosszú ideje megoldatlan feladatként nehezedett a főváros vállán. A gazdaságilag hanyagul vezetett intézményt még a választások előtt kapta meg Méhes László, akivel Tarlósék nem kívántak együtt dolgozni, a költségvetésüket 2011-re 150 millió forinttal csökkentették, Méhes lemondott.

Helyére a fideszes holdudvarból a Honfoglalást, az István, a királyt és a Sacra Coronát rendező filmes és színházi embert, Koltay Gábort kérték fel ideiglenes ügyvezetőnek, amíg hivatalosan lefuttatnak egy pályázatot. Koltay joggal hitte, hogy a pályázat után őt választja Tarlós, ezért elkezdte szervezni a következő évadot, színészekkel szerződött. A huszonhárom szerződés megkötése kiakasztotta a főpolgármestert, aki azonnali hatállyal kirúgta Koltayt, akit pedig teljes jogkörrel bízott meg, vagyis elvileg szerződtethetett is, sőt az akkori társulattal kívánt dolgozni.

A József Attila Színház ügyvezető igazgatói kinevezését június 29-én előzte meg szakmai bizottsági ülés. Ezen Harsányi Gábor pályázatát nem tudták értékelni, az addigi ideiglenes ügyvezetőét, Koltay Gáborét pénzügyi szempontból nem tartották reálisnak, a végül öt támogató szavazatot kapó Horgas Péterében láttak kockázatot, de szakmailag megfelelő volt.

Mi lesz

A József Attila Színházban jelenleg is szakmai munka folyik, bár elsősorban a Nemcsák Károly és családjának színpadi produkcióit láthatják a nézők. Dörner György kinevezésével sokak szerint a szélsőjobboldal kapott színházat, ami ellen szombaton, október 22-én az Új Színháznál tüntettek.

Rovatok