Index Vakbarát Hírportál

Válságban másmilyen épületek tetszenek

2011. október 25., kedd 15:26

Hetedszer rendezték meg hétfő este a Média Építészeti Díja szavazást, amelynek közönségszavazásán az Index olvasói dönthették el, melyik épület volt 2010 legjobbja. A szakmai közönség és az újságírók a remeteségre szavaztak.

Jó koncert után elmerülni a termálvízben, majd laza ízületekkel elballagni egy kiadós borvacsorára: építészeti szavazásunk eredményéből egyértelmű, hogy olvasóink számára így néz ki egy tökéletes nap, amit tökéletes épületekben töltenek el. Igaz, az élményhez elég sokat kell utazni. Az első díjas Kodály Zeneközpont ugyanis Pécsen épült, az Európa Kulturális Fővárosa-projekt befejezése alkalmából (tervezők: Keller Ferenc, Hőnich Richárd, Fialovszky Tamás és Sólyom Benedek). A második helyezett Császár fürdő Budapesten található (Virág Csaba), a bronzérmes, átalakított borospince (Németh Tamás)  viszont Esztergomban van.

Szokatlan volt az idén, hogy két rekonstrukció is bekerült a legjobb háromba. Eddig inkább a látványos építészeti jelek és a vonzó családi házak dobogtatták meg a szívüket, most viszont, nyilván a válság miatt, tudták, hogy a rongyrázás helyett jobb, ha rendbe hozzuk azt, amink amúgy is van.

A Média Építészeti Díja zsűrije és a szakmai közönség még ennél is tovább ment: ők végleg ki akarnak vonulni a társadalomból, maguk mögött hagyva a nyüzsgést, a csillogást és a stresszt.

A zsűri a Pannonhalmi apátság mellett épült zarándokházat és kápolnát találta a legjobbnak, amely valóban tökéletes hely a remeteségre. A Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András tervezte egyszerű, nyeregtetős épületek úgy illeszkednek a tájba és a vidéki építészetbe, hogy közben finoman magukon viselik a kortárs építészet jegyeit. A kápolna használatához pedig még csak kereszténynek sem kell lenni. A vaskos fagerendákból ácsolt négyszögletes torony puritán belső tere, a toronyból bevetülő árnyékmintázat elvarázsolja a kereszténység, a buddhizmus vagy a szaunázás iránt elkötelezett látogatót egyaránt.

A zsűri a tervek közül Koncz Zoltán kortárs civil kolostorát találta a legjobbnak, amely a fenti képletet alkalmazza, de a keleti országrészben. Az első ránézésre lakóparkos telep házai egyszerre állnak külön, miközben az egymáshoz érő előtetők révén valójában egy rendszert alkotnak: az egész telepen végigsétálhatunk úgy, hogy nem lépünk ki a tornácokról. A zárt és a nyitott sajátos egységét valósítja meg a házak és a közéjük zárt kis kertek hálózata is.

Az Építészfórum szakmai közönsége pedig a bakonyi Borzavárba vágyik, amelynek iskoláját és turistaszállóját újítaná fel Stein Júlia és Tátrai Ádám diplomaterve. A páros szintén nem a könnyű sikerre vágyott: olyan építészeti beavatkozásokkal dolgoztak, hogy csak célzott figyelemmel tűnnek fel, hol tettek hozzá az egyszerű vidéki épületekhez. Ez a fajta építészeti attitűd, ha sikerül, egyébként nagyobb kihívás, mint villogó LED-sorokkal díszített, csavart gyaloghidat építeni a Dunára.

Rovatok