Index Vakbarát Hírportál

A politikának nagy a befolyása a magyar művészetre

2011. december 2., péntek 15:18 | aznap frissítve

A három nagy képzőművészeti múzeum vezetője a hazai képzőművészeti élet legbefolyásosabb alakja, derült ki a Műértő Power 50 listájából. Az 50 legfontosabb közt szerepel az Index újságírója, Földes András is.

A Ludwig múzeum, a Szépművészeti és a Műcsarnok vezetője a magyar kortárs képzőművészeti élet legmeghatározóbb alakja, derült ki a Műértő listájából. Az idén először elkészült rangsor a hazai képzőművészet alakulására leginkább ható 50 embert sorolja fel.

Az első három helyezett, Bencsik Barnabás, Baán László és Gulyás Gábor mögött a 4., 5. és 6. helyet műgyűjtők szerezték meg. Pőcze Attila, Somlói Zsolt és Spngler Katalin párosa, és Pados Gábor. A listán az első képzőművész a 7. helyen szerepel: Maurer Dóra, Kossuth-díjas képzőművész, a Képzőművészeti egyetem tanára.

Szőcs Géza kulturális államtitkár 13. helye meglepő, külföldön az első húszba még soha nem került be politikus. Ez az állam kultúrára gyakorolt szokatlanul erős hatását mutathatja.

A neves ArtReview éves rangsorának mintájára készült listán olyanok is szerepelhetnek, akiknek ténykedését a szakma vegyesen vagy akár kifejezetten negatívan ítéli meg. Így kerülhetett fel például az eddg nem jegyzett Forrás galéria vezetője, Tóth Norbert, akit a Szőcs Géza által szervezett, viharokat kiváltó kínai kiállítás szervezőjeként ismerhetett meg a közönség.

fanim v2.gif

A listán szereplők nagyjából egyharmada múzeumi vezető, kurátor vagy művészettörténész, 28 százaléka művész és csak 12 százalékuk műgyűjtő. A nemzetközi trendek szerint a művészek arányának alacsonyabbnak, a műgyűjtőkének viszont magasabbnak kellene lennie. A műkereskedők és galériatulajdonosok 22 százaléka megfelel a külföldi számoknak.

Földes András kollégánk a 42. helyen végzett. Ő látható a fenti felvételen, véletlenül átgázolva egy politikus interjúján. A teljes lista alant.

Rovatok