Index Vakbarát Hírportál

Tarlós: Csurka nem dolgozhat az Új Színházban

2011. december 14., szerda 16:06 | aznap frissítve

Tarlós István főpolgármester felkéri Dörner Györgyöt, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka Istvánt ne alkalmazza színházában intendánsként.

Mint Tarlós István szerdai közleményben fogalmazott, sajnálattal vette tudomásul, hogy többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére is Csurka István újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában.

"Ezért - bár azt nem ellenzem, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorára tűzze - felkérem Dörner György urat, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka István urat színházában ne alkalmazza".

Tarlós István legutóbb október végén jelezte aggodalmait Csurka miatt, arra reagálva, hogy az író a Magyar Fórumban vázolta fel elképzeléseit a pesti zsidóság kultúra feletti uralmáról, illetve saját szerepét határozza meg a nemzet felemelkedéséért folytatott harcban.

Tarlós akkor figyelmeztette Csurka Istvánt, hogy "tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól, mert azokkal veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését."

Pár nappal azelőtt azonban a főpolgármester még védte döntését és jajongóknak titulálta azokat, akik Dörner György kinevezése ellen tüntettek. Tarlós október 23-ai beszédében kijelentette, hogy "nem helyes jó előre lenácizni egy színházat, amelyik Csokonait, Vörösmartyt, Petőfit, Katona Józsefet, Németh Lászlót, Hernádi Gyulát, Gyurkovics Tibort ígéri a közönségnek".

Tarlós István október 6-án írta alá Dörner György kinevezését az Új Színház élére, melyet szakmai és civil tiltakozás követett. A fővárosi színházigazgatók nyílt levélben tiltakoztak, Jiri Menzel lemondta magyarországi rendezését, Sütő András örökösei pedig megtiltották az író Káin és Ábel című regényéből készült darab bemutatását az Új Színházban.

Rovatok