Index Vakbarát Hírportál

Kirúgásoktól rettegnek az Operaházban

2012. január 16., hétfő 16:19

A Magyar Operaénekesek Egyesülete hétfőn közleményben tiltakozott az Operaházban várható elbocsátások, a létszámleépítés ellen. Meggyőződésük, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie. A közleményt azután fogalmazták meg, miután a sajtóból értesültek arról, hogy a színház jelenlegi megbízott vezetése létszámleépítésre készül: elbocsátják a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó operaénekeseket.

Hétfőn reggel a magánénekesek értekezletet tartottak, amelyen az Operaház vezetősége nem volt jelen, csupán a dalszínház szakszervezetének elnöke vett részt a megbeszélésen. Az egyesület elnöksége azt közölte, elvárják, mielőtt a Magyar Állami Operaház vezetése a létszámot és a jelenlegi struktúrát érintő, visszafordíthatatlan lépésekre szánja el magát, ne a sajtó útján üzengessen, hanem a korábban megígért tényleges párbeszédet, illetve mielőbbi tárgyalásokat folytasson a Magyar Operaénekesek Egyesületével, és a Magyar Állami Operaház szakszervezetével.

Az operaénekesk hangsúlyozták: a Magyar Állami Operaház 36 magánénekese az utolsó énekesi társulat Magyarországon, megszüntetése az operaénekesi hívatást is megsemmisíti, és értelmetlenné teszi a magyar énekes képzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Véleményük szerint a budapesti Operaház speciális helyet foglal el a magyar kulturális életben, meggyőződésünk, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.

Az énekesek nem hisznek abban, hogy az ország és az Operaház gazdasági helyzetét néhány tucat művész kirúgásával meg lehet oldani. kihangsúlyozták: "E lépések ellen tiltakozunk és kijelentjük, hogy minden törvényes eszközt és lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy megakadályozzuk az esztelen rombolást a magyar kulturális élet első számú nemzeti intézményében, a Magyar Állami Operaházban!".

Rovatok