Index Vakbarát Hírportál

Az utcán árulják a jegyeket a Kamaraszínház színészei

2012. február 8., szerda 20:15

A Budapesti Kamaraszínház művészei utcai akciót rendeznek Károly körúti jegyirodájuk előtt pénteken 12 és 13 óra között a jegyek eladására, az előadások megmentésére.

A Budapesti Kamaraszínház a februári előadásokra szóló jegyeket csak január végén kezdhette árulni, miután a színház sorsa korábban bizonytalan volt. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) december közepén ugyanis arról értesítette a színház vezetését, hogy - a Játékszín mellett - a Budapesti Kamaraszínház támogatását is megvonja január 1-től.

Január 25-én azonban a NEFMI azt közölte, hogy az évad végéig mégis biztosítja a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín működését. A döntés értelmében 2012 első félévére a Budapesti Kamaraszínház 147 millió forint támogatást kap, hogy befejezhesse az évadot. A második félévre azonban már - forrás hiányában - nem tud támogatást biztosítani a színház számára a NEFMI, amely tárgyalásokat folytat a fővárossal a két teátrum esetleges átadásáról.

A Budapesti Kamaraszínház művészei pénteki nyilvános akciójukkal - a jegyeladás segítése mellett - a társulat átmeneti megmenekülését is megünneplik. A Deák téri jegyiroda előtt az előadások megmentése érdekében szervezett utcai akción a művészek megszólítják a járókelőket, Sándor György humorista, a társulat tagja meglepetéssel is készül. A teátrum művészei forró teával, forralt borral várják nézőiket, és ajánlják előadásaikat. A Kamaraszínház jegyeinek többségére ezen a napon 50 százalékos engedményt adnak.

A színház igazgatója és a társulat tagjai január végén még éhségsztrájkra készültek, mivel az állam tartozott a színészek december havi bérével, mintegy 27 millió forinttal. Szűcs Miklós, a színház igazgatója akkor úgy nyilatkozott a Blikknek, hogy munkatársai hét éve nem kaptak fizetésemelést, tavaly pedig egyhavi bérükről is lemondtak, hogy minél jobban le tudjuk faragni a költségeket.

Rovatok