Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az Örkény-emlékév

2012. április 5., csütörtök 14:27 | aznap frissítve

Rövidhír

A ma kezdődött emlékév alkalmából minisztériumi dolgozószobájában fogadta Szőcs Géza, a Nefmi kulturális államtitkára a száz éve született Örkény Istvánt. A harminchárom éve elhunyt író a minisztérium közleménye szerint közölte az államtitkárral, hogy nagy megtiszteltetésnek, és az életművébe illeszkedőnek tartja az emlékévet. A kötetlen, baráti hangulatú beszélgetésen biztosította az államtitkárt arról, hogy a körülményeihez képest jó egészségnek örvend, és reményét fejezte ki, hogy ez a következőkben sem fog változni.

- hj -

Megkezdődött az Örkény István-emlékév. A száz éve született magyar író előtt kiállítással, emlékéremmel, egy eddig kiadatlan kisregény megjelentetésével, kisfilmes pályázattal, kávéházakba kihelyezett idegen- és magyar nyelvű kötetekkel, prózamondó versennyel és színházi gálaesttel is tisztelegnek.

Az emlékévet Réthelyi Miklós erőforrásminiszter nyitotta meg Örkény István születésének 100. évfordulóján Budapesten. Felidézte az író életútját, valamint emlékeztetett arra, hogy az örkényi humor mindenki számára, mindenkor kapaszkodót nyújthat.

Az emlékév programjait ismertető sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Nemzeti Bank 5000 forint névértékű, Örkény István ezüst emlékérmét. Ennek első darabját Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Radnóti Zsuzsa dramaturgnak, az író özvegyének adta át.

Rovatok