Index Vakbarát Hírportál

Még mindig a konyhában hallgatjuk a rádiót

2012. május 24., csütörtök 08:45

Közel 1,1 millió budapesti hallgatja a rádiót legalább heti egyszer – derült ki a TNS Hoffmann áprilisi Budapesti Rádiós Közönségméréséből, melynek eredményeit a Médiainfo ismertette. Az 1123 fős minta alapján készült felmérés szerint a fővárosban élő 15-69 éves korosztály 87 százaléka hetente, 70 százaléka pedig naponta hallgat rádiót. Az adatok azt mutatják, hogy a rádió szerepe és fontossága az emberek szórakozási és informálódási funkcióinak ellátásában töretlen.

Ez annak ellenére van így, hogy a legutóbbi, januári vizsgálat óta a budapesti rádiós piac jelentős átalakuláson esett át. Az egyik leghallgatottabb adó, a Rádió 1 februárban megszűnt – helyette elindult a Music FM –, míg más célcsoportot megcélzó, de hasonló hallgatottságú Juventus Rádió a 89.5-ös frekvenciáról éppen a Rádió 1 egykori frekvenciájára, a 103.9-re költözött. Áprilisban egyébként 256 ezer hallgatóval Class FM volt a legnépszerűbb budapesti adó, őt alig lemaradva követte a Neo FM. A közszolgálati MR1 Kossuth csak az ötödik, a másik közszolgálati adó MR2 Petőfi pedig a hatodik helyen áll a hallgatottsági versenyben. A felmérés szerint érzékelhető tendencia a lokális és tematikus tartalmakat kínáló rádiók megerősödése is.

Bár a vizsgálat szerint az előző évekhez képest a rádióhallgatók száma nagyjából állandó, a rádióhallgatási szokások változóban vannak. Még mindig a klasszikusnak nevezhető eszközökön történik ugyan a rádióhallgatás java, 751 ezren az otthoni rádiókészülékeken - főleg a konyhában -, 671 ezren pedig az autóban is szokott rádiót hallgatni. De már jelentős az újabb platformok súlya és szerepe is. Ezek közül a mobiltelefonon való rádióhallgatás a legjelentősebb (336 ezer fő), de már 290 ezren hallgatnak rádiót a neten keresztül. Ezen kívül megjelent egy jelentős kisebbség (22 ezer fő), mely a táblagépén hallgat rádiót. A médiatípusok és platformok közötti átjárhatóságot jelzi az is, hogy felmérés szerint televízión is 109 ezren szoktak rádiózni.

Rovatok