Index Vakbarát Hírportál

Picasso-, Klimt- és Hitler-aláírású képeket találtak a hevesi rendőrök

2012. június 18., hétfő 15:55

Picasso, Klimt, Hitler, Gulácsy és Derain szignójával ellátott képeket találtak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) nyomozói egy budapesti és szegedi akció során.

Az igazságügyi szakértőre vár annak eldöntése, hogy a festmények hamisítványok vagy eredetiek; utóbbi esetben felbecsülhetetlen értékűek volnának a műkincsek. A Heves megyei főkapitányság megtudta, hogy június 15-én bűncselekményből származó festmények cserélnek gazdát Budapest XII. kerületében, a Táltos utcában, egy szakértő irodájában. Ekkor foglalták le a Gustav Klimt- és a Picasso-aláírású festményt. Utóbbin a III. Birodalom pecsétje is szerepel.

A szálak ezek után Szegedre vezettek, ahol további négy festményt foglaltak le: kettőn a Gulácsy Lajos-aláírás, egy másikon a Derain-szignó, egy tájképen pedig az "Adolf Hitler 1914" felirat szerepelt. A nyomozás során eddig hat embert hallgattak ki, valamennyiüket egyelőre tanúként. Eddig még az sem tisztázott, miként kerültek a képek az eladóhoz.

Az alezredes közölte, az üzlet értéke ismert, ám ezt még nagyságrendileg sem kívánja közölni, ugyanis ebből következtetni lehetne arra, hogy eredetiként kívánták-e értékesíteni a festményeket. Ha a képek nem eredetiek, akkor vélhetően csalás miatt indul eljárás. Az viszont még nem derült ki, hogy eredetiként árulták-e a festményeket.

Rovatok