Index Vakbarát Hírportál

Örkény a II. kerület díszpolgára lett

2012. június 21., csütörtök 20:44

Posztumusz díszpolgári címmel ismerte el a száz éve született Örkény István író munkásságát a II. kerületi önkormányzat csütörtökön.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2000 óta a kerület napján, június 21-én adják át a városrész önkormányzatának elismeréseit. A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében, a II. kerületi polgárok javaslatára díszpolgári címmel tüntették ki Bitskey Tibor színművészt. Posztumusz díszpolgári kitüntetéssel tisztelgett a kerület az idén 100 éve született Örkény István író életműve előtt. Károlyházy Frigyes fizikust és Lator László költő, műfordítót pedig II. Kerületért Emlékéremmel jutalmazta az önkormányzat.

A díszpolgári címmel kitüntetett Bitskey Tibor színművész "Rákóczi hadnagyaként forgatta a kardot, Baradlay Ödönként közelharcot vívott a farkasokkal és Kis Miskaként énekelve itta a bort. 1964-től tíz éven keresztül a Vígszínház tagja volt, majd a Nemzeti Színház színésze lett. A rendszerváltozás után az Udvaros Béla által alapított Evangélium Színház tagja lett, majd Szolnokon a Szigligeti Színházban játszott epizódszerepeket" - írta az önkormányzat, hozzátéve, hogy a 83 éves Kossuth- és Jászai-díjas művész hat évtizede él a II. kerületben.

II. Kerületért Emlékéremben részesült Károlyházy Frigyes fizikus, a kvantummechanika és a relativitáselmélet nemzetközi hírű szaktekintélye; valamint Lator László Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító.

Rovatok