Index Vakbarát Hírportál

Főszereplője trükkjével verték át a regényírót

2012. július 12., csütörtök 08:56

A kiadók túl hihetetlennek találták a személyiséget váltó csaló történetét, de ügynöke bebizonyította, hogy valóban működik a módszer.

Jeb Harrison egy kaliforniai író, aki a kétezres évek elején írta meg Hack című könyvét, melynek címszereplője megrendezi saját halálát, hogy utána új személyazonosságot felvéve eltűnjön azok elől, akiktől nagy pénzeket csalt ki. A forgatókönyvíróként, zeneszerzőként és a festőként is tevékenykedő – és egyébként egyikben sem túl sikeres – Harrison könyvének gondozásával egy Melanie Mills nevű ügynököt bízott meg  A hölgy négy kiadónál is kilincselt a Hack-kel, de mindenhol kedves, ámde határozott visszautasításban volt része, mert bár a cselekményt sodrónak a karaktereket pedig egyedinek találták, mindenhol azt kifogásolták, hogy a személyiségváltás egyszerűen túl hihetetlen.

Harrison személyesen is elbeszélgetett ügynökével annak kaliforniai otthonában, és a történteket ismertető Huffington Post-ra írt bejegyzésében azt állította, hogy Melanie-t nagyon szimpatikusnak találta. Az ügynök szakmai jótanáccsal is ellátta őt, azt javasolta, írja át a női karaktereket „kevésbé kurvásra”. Miután Harrison elkészült a javításokkal, a kéziratot ismét átküldte ügynökének. Melanie Mills asszisztense azonban azt mondta, főnöke Németországba utazott. Harrison három heti várakozást követően újra kereste Millst, de az asszisztens ekkor azt írta neki, hogy a menedzser halálos autóbalesetet szenvedett. Az író természetesen megrendült a hír hallatára, de azért hamarosan új ügynök után nézett, akivel közösen kezdtek el dolgozni a Hack javításán.

Melanie Mills halála óta nagyjából egy év telt el, mikor egy ismerőse felhívta figyelmét a Writers Beware (Írók, vigyázzatok!) honlapra, mely az Amerikai Sci-fi- és Fantasy-írók Szervezetének feketelistáját tartalmazza a csaló ügynökökről és kiadókról. Harrison itt legnagyobb meglepetésére találkozott Melanie Mills nevével, aki egyáltalán nem halt meg autóbalesetben, hanem élt és virult – méghozzá nem kevesebb, mint 15 ál-személyiség leple alatt. Az író megdöbbenve olvasta azt is, hogy a személyes találkozásukkor kedvesnek tűnő nőt ingatlancsalás, sőt, gyilkossági kísérlet miatt is kereste a rendőrség: a nő a saját anyját préselte autóval egy betonfalhoz.

De ami elmondása szerint talán még jobban meglepte, az az volt, hogy egykori ügynöke időközben L.R. Thomas álnéven publikált egy Bűnök (Sins) című regényt, melynek fülszövege így szól: „Mit tennél, ha az anyád, akiről azt gondoltad, hogy meghalt, egyszer csak felbukkanna, és meg akarna téged ölni?” Melanie Mills azonban az egyszerű átveréseknél magasabbra tört, szervezett egy írókonferenciát, saját honlappal, számlaszámmal, szállásfoglalással, programokkal. Persze miután elegen jelentkeztek, és ami fontosabb, az 569-től 1699 dollárig terjedő részvételi díjat is kellő számban utalták el, a szervezőt sajnos autóbaleset érte, és a pénzükért jelentkező írók csak üres számlákat és hamis honlapokat találtak. Az újabb álcájában kereket oldott Melanie Millst végül elfogták, de furcsa viselkedése miatt a bírósági szakértő akut skizofréniát állapított meg nála. Jeb Harrison – akit Mills anyagilag nem károsított meg - állítása szerint érzett némi elégtételt ügynöke lebukását követően, hiszen kiderül, a Hack története talán mégsem annyira hihetetlen, mint azt a kiadók gondolták.

Rovatok