Index Vakbarát Hírportál

Szigorítják a mozik beléptetését

2012. július 21., szombat 12:48

A péntek éjféli colordadói tragédia fényében az amerikai és kanadai moziláncok bejelentették, hogy megszigorítják a biztonsági szabályokat. Gázálarcban, arcot fedő egyéb maszkokban mostantól nem nagyon lehet moziba menni Észak-Amerikában.

Miután egy talpig feketébe öltözött, arcát maszkkal takaró fegyveres 12 embert lelőtt és további 58-at megsebesített a Colorado államban található Aurora egyik multiplex mozijában, az amerikai mozihálózatok vezetői szigorúbb biztonsági szabályok bevezetését helyezték kilátásba. Patrick Corcoran, az amerikai mozitulajdonosok egyesületének elnöke döbbenten áll az események előtt, és azt nyilatkozta, hogy ilyen tragédia még nem fordult elő a mozitörténetben.

Az amerikai mozik újkori biztonsági rendszereinek kialakításakor figyelembe vették az amerikai belügyminisztérium ajánlásait, és terrorelhárító szakemberekkel közösen tervezték meg azokat. Corcoran szerint most ideje lenne felülvizsgálni az intézkedéseket. "Erre az eshetőségre, mármint arra, hogy valaki az előadás közben feláll, kinyitja a vészkijáratot, elővesz egy fegyvert és tüzet nyit, nem voltunk felkészülve" - nyilatkozta egy mozitulajdonos. "37 éve dolgozom ebben az iparágban, de ilyenre még nem volt példa." Phil Zachretti és stábja a vérengzés hírére válságstábot hívott össze és szigorítottak a mozikban alkalmazott biztonsági protokollokon.

A mozikban viszont egyelőre nem tervezik beléptetőkapuk és a csomagot átvilágító berendezések felszerelését, a kijáratokat viszont mostantól kamerákkal figyelik majd. "Nem akarjuk átvizsgálni a csomagokat, hiszen a mozi a szórakoztatásról szól, nem a motozásról" - indokolta döntését Zachretti. Más mozikban nem ennyire szemérmesek a biztonságiak, Washington DC-ben szombat óta minden belépő csomagját átnézik, a legforgalmasabb New York-i és Los Angeles-i mozik előtt pedig megerősített rendőri jelenléttel igyekeznek elriasztani a denveri mészáros példáját esetleg követni próbálókat.

A második legnagyobb amerikai mozihálózat, az AMC tulajdonosai máris felvették a kapcsolatot a rendőrséggel és ők is szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetését tervezik. Ennek első jele, hogy a mozikba mostantól nem lehet olyan jelmezben belépni, ami az arcot takarja, a műanyag fegyvereket pedig elkobozzák a bejáratnál. "Ha emiatt valaki visszakéri a jegy árát, szívesen kifizetjük neki" - nyilatkozta az AMC szóvivője.

A Regal mozihálózat épületeit látogatókat az interneten figyelmeztették arra, hogy jelmezben ne is próbáljanak bejutni a moziba, mert sem Batman, sem Joker nem szívesen látott vendég a mozikban. "A táskák átvizsgálása miatt a beléptetés lassabban megy, kérjük ezt vegyék figyelembe az érkezés időzítésénél" - áll még a felhívásban.

Miután az előadások elkezdődnek, a Regal mozitermeiben civil ruhás biztonsági emberek fogják szúrópróbaszerűen ellenőrizni a nézőteret, "Kollégáink leülnek majd a nézőtérre, és figyelemmel kísérik az ott zajló eseményeket. Nem maradnak egy helyen a film időtartama alatt, állandóan változtatják helyüket. Amennyiben ez valakinek kényelmetlenséget okoz, a jegy árát visszatérítjük" - hozta nyilvánosságra az újabb szigorítást a Regal péntek este.

Meglepő módon pont az a hálózat, a Cinemark tulajdonában álló Century, egyben a legnagyobb ilyen lánc az USA-ban nem tervezi, hogy szigorítana a beléptetésen ahol a lövöldözés történt. Náluk továbbra is lehet akár még Bane-maszkban is moziba menni.

Rovatok