Index Vakbarát Hírportál

James Patterson a legjobban kereső író

2012. augusztus 10., péntek 15:48

Az amerikai bestselleríró 2011-ben 14 kötettel árasztotta el a könyves eladási listákat. 94 millió dollárt keresett egy év alatt, több mint kétszer annyit, mint a 39 millióval második helyre befutó Stephen King.

A Forbes minden évben összeállítja a legjoibban kereső hírességek listáját a különböző kategóriákban. Az írók között hatalmas James Patterson fölénye, a krimiíró 94 millió dollárt kaszált 2011-ben, ami egymillió dollárral több, mint a listán utána következő három író keresete összesen. A magazin szerint azonban a lista élmezőnye előbb utóbb átalakul, hiszen Suzanne Collins, az Éhezők viadala és folytatásainak írója még nem kapta meg a könyvéből készült filmváltozat bevételiből neki járó részesedést.

Collins húszmilió dollárt keresett a trilógiával, amiből egyelőre még csak egy filmet mutattak be, de a másik kettő javában készül. Az eddig 650 millió dollárt termelő Éhezők viadala után Collins ötmillió dollárt kaszál, és kapott még 1,5 millió dollárt a filmjogokért is. A következő két rész után viszont a részesedése is emelkedik majd. A könyvekből világszerte kilencmillió példányt fogyott el egy év alatt, de ez sem volt elég ahhoz, hogy az év trilógiája címt megkaphassa, mert A szürke ötven árnyalata és két folytatása négy hónap alatt 20 millió példányban kelt el.

E.L. James, a mamipornónak becézett könyvek szerzője hetente 1,3 millió dollárral gazdagodik, emellé ötmillió dollárt kapott a Universaltól a három kötet filmjogaiért. A vicc persze az, hogy a könyv eredetileg az Alkonyat-széria egyik fanfictionje, azaz a rajongók által írt képzelt története volt, ebből lett világszenzáció. Ezért talán a vámpíros tinidrámát jegyző Stephenie Meyernek is járhatna valami a milliókból, jegyzi meg a Forbes.

A listán előkelő helyet foglal el J.K. Rowling, aki a Harry Potter-széria után szeptemxberben jelentkezik első felnőtteknek szóló könyvével. A The Casual Vacancy-ért a kiadó állítólag nyolcmillió dolláros előleget csengetett ki az írónőnek, ami a Potter-könyvekből befolyó milliókkal kiegészítve a 11 helyre volt elég.

A Forbes-lista többi helyén ismerős neveket találunk. Második Stephen King 39 millióval, őt követi a Stephanie Plum-regényeket író Janet Evanovich 33 millióval, negyedik pedig John Grisham a maga 26 millió dollárjával. Hátrébb Nora Roberts, Danielle Steel, Dean Koontz, Ken Follett vagy Stephenie Meyer neve is ismerős lehet, a 12. helyen pedig a Trónok harcát író George R.R. Martin áll 15 millió dollárral. A Tűz és Jég-ciklus eddig megjelent öt kötetéből Martin kiadója csak 2011-ben nyolcmillió példányt adott el.

Rovatok