Index Vakbarát Hírportál

A The Sun mégis leközölte Harry herceg meztelen fotóit

2012. augusztus 24., péntek 12:47

A bulvárlap pénteki száma a brit újságok közül elsőként közölte le Harry herceg meztelen fotóit, dacolva a királyi család ügyvédjeinek felszólításával. A többi szigetországi napilap szemérmesebb volt

A szigetország lapjai csütörtökön még ódzkodtak a kompromittáló képsorok leközlésétől, mivel a St. James-palota megerősítette, hogy már szerdán kapcsolatba lépett a helyi sajtó önszabályozási előírásainak betartatására és a sajtópanaszok elbírálására hivatott független testülettel (PCC), hogy megakadályozza a herceg magánélethez való jogának esetleges megsértését.

A The Sun című brit bulvárlap pénteki száma azonban már a címlapon hozta le a pucér herceget ábrázoló képek egyikét. A lap érvelése szerint a fotókat már millióan látták világszerte, így olvasóit is megilleti a jog, hogy nyomtatásban vehessék szemügyre a felvételeket. "Mi már kifejtettük a herceg magánélethez való jogával kapcsolatos álláspontunkat. Az újságok saját önszabályozási rendszerrel bírnak, így a képek leközlését illetően a szerkesztők kezében van a végső döntés joga" - idézte pénteken a BBC News a királyi család szóvivőjét.

II. Erzsébet brit királynő unokáját egy Las Vegas-i hotelszobában kapták lencsevégre, miközben meztelenül múlatta az időt egy szintén ruhátlan fiatal nő társaságában. A képeket szerdán hozta nyilvánosságra a hírességekre szakosodott TMZ nevű amerikai hírportál. A St. James-palota szerdán megerősítette, hogy a képeken valóban az ifjú herceg látható. A fotókat valószínűleg mobiltelefonnal készítették múlt pénteken, és nagyjából 10 ezer fontért (3,5 millió forint) adták el őket.

A szigetország bulvárlapjai csütörtökön szinte kivétel nélkül több oldalt szenteltek a meztelen herceg történetének, ám egyetlen szerkesztő sem kockáztatta meg az eredeti képek leközlését. Az újságok egy része jobb híján a strandoló Harry fotóit használta illusztrációnak. A The Sun akkor még szerkesztőségének egyik Harry nevű munkatársával és egy 21 esztendős gyakornoklánnyal "rekonstruálta" az eseményeket.

Rovatok