Index Vakbarát Hírportál

Médiaközi krimi tévében és interneten

2012. augusztus 25., szombat 18:51

Szeptember 3-tól kezdve kilenc európai országban fogják párhuzamosan sugározni a Spirál című új projekt epizódjait. Ez lesz az első olyan sorozat, amely egy időben lépi át az ország- és médiahatárokat.

A vállalkozás tévés-világhálós többarcúságát erősíti a tévésorozattal párhuzamosan létrehozott, már működő portál, amelyen az internetezők is bekapcsolódhatnak a történetbe. Mint az Arte francia-német tévécsatorna illetékesei bejelentették, a tévésorozat öt, egyenként 52 perces részből áll. Ezekből játékprogram is készül, továbbá egy portál is lehetővé teszi a netes felhasználók tevékenyebb bekapcsolódását.

A Spirál egyes epizódjait ugyanabban az időpontban tekinthetik meg a képernyőn Franciaország, Svédország, Norvégia, Finnország, Dánia, Hollandia, Belgium, Svájc és Németország krimirajongói.

A cselekmény, amelyet a Millennium és a többi skandináv krimi világa ihletett, a nyomozás és a művészet közegét kapcsolja össze. Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában hat európai múzeumból lopnak el képeket ismeretlen tettesek. A tolvajok nem váltságdíjat követelnek, hanem az interneten indítanak kvízjátékot, amely az eltűnt alkotások nyomára vezethet. A jelentkezőknek maguknak is valamilyen művészeti hozzájárulást kell nyújtaniuk. Az Europol nyomozói ugyancsak a képtolvajok nyomába erednek.

Az internetezők kedd óta már nyomozhatnak is a thespiral.eu portálon az ellopott képek után, így a sorozat tulajdonképpen a világhálón rajtolt. Az Arte közlése szerint a jelentkezőknek "fel kell tárniuk egy virtuális és részvételi alapú mű alkotási kihívásait", és a közös kreáció "minden idők legnagyobb kollaborációs művészeti alkotása lesz".

Az eredményt szeptember 28-án mutatják be a nagyközönségnek egyszerre több városban is, többek között az Európai Parlament brüsszeli épületének homlokzatára fogják vetíteni.
A Spirál rendezője a belga Hans Herbots, a történet javát Koppenhágában forgatták.

Rovatok