Index Vakbarát Hírportál

Egy másik Csurka-darabot mutat be az Új Színház

2012. augusztus 29., szerda 16:18 | aznap frissítve

Kedden Tarlós István főpolgármester jelentette be, hogy Dörner György úgy döntött, a tiltakozások hatására nem mutatják be Csurka István A hatodik koporsó című, Trianonról szóló darabját. Szerdán kiderült, a színház egy másik Csurka-művel, a Megmaradni című drámával pótolják a kiesett premiert.

Nem mutatják be A hatodik koporsó című Csurka István-drámát az Új Színházban – mondta kedden Tarlós István főpolgármester, jelezve, hogy a döntésről kedden értesítette őt Dörner György, az intézmény igazgatója.

Tarlós István múlt héten az Atv Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem ilyen. Jelezte: elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a darabbal kapcsolatosan csak véleményt mondott, és azt megismerve Dörner György döntött úgy, hogy nem mutatják be A hatodik koporsót. Helyette egy sokkal korábban írt, egészen más témájú Csurka-darabot tűznek műsorra, azt azonban akkor még nem lehetett tudni, hogy melyiket.

Az Új Színház szerdai tájékoztatása szerint februárban Csurka István Megmaradni című darabját tűzik műsorra  - közölte Mészáros Sándor, a teátrum sajtófőnöke, aki elmondta, arról, hogy a mű a februárban bemutatandó darabok közé kerül, kedden értesült az igazgatótól.

Mészáros Sándor hangsúlyozta, hogy a teátrum első félévi munkatervében nem szerepel - ahogy eddig sem szerepelt - A hatodik koporsó bemutatása. "Az évad első felében biztos, hogy nem mutatjuk be, de nem is terveztük" - fogalmazott a sajtófőnök. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben műsorra tűzik-e a darabot, azt a választ adta, hogy erről nem nyilatkozik.

Csurka István Megmaradni című, erdélyi tematikájú drámája 1988-ban jelent meg, Gyulán vitték először színre 1989-ben, de hamar lekerült a repertoárról. Részlet a könyvből: "Marhavagon. Régi típusú, a színpad méreteinek megfelelően megnagyított, első fala és a vágánysor, amelynek második vágányánál áll, majdnem párhuzamos a színpadnyílással. Töltés. A töltésoldal egészen elől van már, szinte belóg a nézőtérre. Egyes részeit időnként erősen süti a nap, ide sokszor kifeküsznek. a vagon tolóajtaján nagybetűs, hangsúlyos papír felirat: Erdély A vagon falán baloldalt MÁV, jobbról ugyanolyan betűkkel CFR. Minden itt történik, ez a vagon maga a véráztatta haza, a szenvedélyekkel és szenvedésekkel beborított élettér. Ez a vagon maga a tárgy és a tartalom, amiről ez a dráma szól: Erdély."

Rovatok