Index Vakbarát Hírportál

Aj Vej-vej képviseli Németországot a velencei biennálén

2012. szeptember 19., szerda 17:17 | aznap frissítve

A neves, de hazájában üldözött művész mellett az indiai Dajanita Szingh, a dél-afrikai Santu Mofokeng és a Németországban született francia filmes, Romuald Karmakar lesz látható a német pavilonban.

Aj Vej-vej kínai művész és másként gondolkodó képviseli Németországot három másik alkotóval együtt a következő velencei művészeti biennálén - jelentette be Susanne Gaensheimer kurátor Frankfurtban szerdán.

Németország a világra nyitott országként akarja megmutatni magát a soron következő művészeti mustrán Velencében, ezért Aj Vej-vej mellett az indiai Dajanita Szingh, a dél-afrikai Santu Mofokeng és a Németországban - Wiesbadenben - született francia filmes, Romuald Karmakar lesz látható a német pavilonban.

Aj Vej-vej világszerte a kortárs művészet egyik legismertebb alakja, sok kínai számára maga a társadalmi lelkiismeret, mert munkáiban társadalmi problémákat dolgoz fel, például a korrupciót és az egyenlőtlenségeket. Nyugaton szupersztárként ünneplik az 1957-ben született szobrászt, filmest, installációs művészt. Mivel politikai ügyei miatt nem hagyhatja el Kínát, bizonytalan, hogy jelen lehet-e majd Velencében.

A négy művész a tervek szerint szobrokkal, installációkkal, fotográfiákkal és filmekkel tölti meg a német pavilont az 55. művészeti biennálén. Aj Vej-vej mellett társait is társadalom- és politikakritikus művészként tartják számon.

A kínai művésznek a közelmúltban Budapesten is nyílt kiállítása, amelyről lapunk is beszámolt.

Rovatok