Index Vakbarát Hírportál

Leonardo festett egy korai Mona Lisát is

2012. szeptember 27., csütörtök 20:11

A zürichi Mona Lisa Alapítvány szerint Leonardo da Vinci a híres Mona Lisa megalkotása előtt már megfestette a rejtélyes mosolyú hölgy portréjának egy korai változatát. Az alapítvány csütörtöki közleménye szerint a Mona Lisához nagyon hasonló, isleworthi Mona Lisának nevezett festmény is Leonardo alkotása, noha a kép eredete éveken át vita tárgyát képezte.

Az alapítvány szerint ezt matematikai analízissel, történelmi kutatással és egyéb módszerekkel bizonyították. Szerintük a két kép születése között tizenegy év telt el, és a portrén ugyanaz a nő látható, két különböző életkorban megörökítve. Az alapítvány biztos benne, hogy mindkét kép ugyanannak az alkotónak a műve, és egyik sem lehet a másik festmény másolata.

A festményen látható nő valóban nagyon hasonlít Mona Lisára, de jelentős eltérések is vannak köztük, például a háttérben látható táj vagy a vászon mérete. A kérdéses eredetű festményt a 19. század végén, Angliában fedezte fel egy angol műgyűjtő, Hugh Blaker. Megtalálása után a kép a műgyűjtő londoni, isleworthi műtermébe került, innen kapta a nevét is. Későbbit tulajdonosa, Henry F. Pulitzer könyvet is írt a festményről.

Az alapítvány egy új könyvet is ki akar adni a felfedezésükről, aminek a címe Mona Lisa: Leonardo korai verziója lesz.

Rovatok