Index Vakbarát Hírportál

Összeolvad a Penguin és a Random House?

2012. október 25., csütörtök 21:46

A Penguin könyvkiadó angol tulajdonosa, a Financial Timest is kiadó Pearson csütörtökön megerősítette, hogy tárgyal a Random House német tulajdonosával, a Bertelsmannal, Európa legnagyobb médiacsoportjával a két könyvkiadó esetleges egyesítéséről. A fúzióval a világ legnagyobb könyvkiadója jönne létre, ami a csak Nagy-Britanniában megjelenő könyvek negyedét adná ki.

A Guardian tudósítása szerint az elemzők régóta megjósolták, hogy a könyvpiacon további konszolidáció következik majd be a hat nagy kiadó  (HarperCollins, Random House, Hachette, Simon & Schuster, Macmillan, Penguin) által uralt piacon.

A Penguin évente egymilliárd, a Random House 1,4 milliárd angol fontos bevételt termel (348 milliárd, illetve 487 milliárd forint). Bár a versenyhatóságok megfúrhatják a házasságot, elemzők rámutatnak, hogy korábban a lemezkiadó cégek egyesülése elé sem gördítettek akadályt.

A fúzió azért is szerencsés ötlet, mert így a hagyományos könyvkiadók jobban fel tudják venni a versenyt az internetet meghódító versenytársakkal.

„Az egyezségnek van értelme: az Amazon nagy-britanniai részesedése a hagyományos és az e-könyvek piacán gyorsan közelíti a 40 százalékot, miközben a versenyt most igazán csak az ugyanolyan hatalmas techóriások jelentik, mint az Apple és a Google. A kiadóknak egyszerűen több erőre van szükségük ahhoz, hogy jelen legyenek ezeken az új platformokon, és beleszólásuk legyen ezeknek a piacoknak a fejlődésébe" – nyilatkozta Phil Jones, a Bookseller szakmagazin főszerkesztője a Guardiannek.

Rovatok