Index Vakbarát Hírportál

Fel nem robbant bombát állítunk ki Velencében

2012. december 21., péntek 12:44

Asztalos Zsolt:Kilőtték, de nem robbant fel című pályaművét állítja ki Magyaroszág a 2013-as velencei biennálén. A Műcsarnok igazgatója által vezetett zsűri 19 pályamunkűból választotta ki a nyertes munkát. A kiállításon az I. világháború óta szerencsésen megtalált különböző bombák, lövedékek, gránátok jelennek meg.  Ezzel emberek életét mentették meg, miközben létük folyamatos fenyegetést jelent, feszültséget kelt. A szürke, félhomályos kiállítótérben 16 monitoron látható lövedékek emlékműként jelennek meg.

Az apszis falán egy videómunka is megjelenik azokról a helyszínekről, ahol fel nem robbant bombákat találtak.

Gulyás Gábor a pályázattól függetlenül kezdeményezte Mátrai Erik képzőművész Gömb című munkájának kiállítását a biennále ideje alatt, de a hivatalos programon kívül, egy velencei szakrális helyszínen. Ennek szállítását, installálását majd bontását a magyar pavilon kiállításával azonos időben végzik el a Műcsarnok munkatársai, így az számottevő többletköltséggel nem jár.

A biennálé kiállítását már a Magyar Művészeti Akadémia által delegált igazgató bonyolítja le Gulyás Gábor lemondása miatt.

Rovatok