Index Vakbarát Hírportál

Hilary Mantel regénye újabb díjat nyert

2013. január 3., csütörtök 10:28 | aznap frissítve

Hilary Mantel nyerte a Costa Book Awards 2012-es regényírói díját Bring Up the Bodies című történelmi munkájával, amelyért tavaly októberben már a Booker-díjat is megkapta. Mantel az első író, aki egy évben mind a két rangos brit irodalmi elismerést is megszerezte.

Az Egyesült Királyságban és Írországban élő írókat évente regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv kategóriában jutalmazó Costa Book-díjat eredetileg Whitebread Book Awards néven alapították 1971-ben. 2006-ban kapta új elnevezését. A díjazottak kategóriánként 5-5 ezer fontot kapnak, és január 29-én az is kiderül, hogy ki nyeri el közülük a 2012-es nagydíjat, amely további 25 ezer fontos pénzjutalommal jár.

Az első regény-mezőnyből Francesca Segal londoni zsidó közösségben játszódó, The Innocents című munkája emelkedett ki, a költészeti díjat The Overhaul című kötetével a skót poéta, Kathleen Jamie vitte el, a Talbot házaspár, Mary és Bryan pedig Dotter of Her Father's Eyes című képregényes életrajzával nyert. A gyermekkönyves díjat a súlyosan diszlexiás író és illusztrátor, Sally Gardner kapta Maggot Moon című ötödik könyvéért.

Hilary Mantel az első nő és egyben az első brit szerző, aki kétszer is megkapta a Booker-díjat. Először 2009-ben nyert Thomas Cromwell-trilógiájának első részével, a Farkasbőrben (Wolf Hall) című regénnyel, tavaly októberben pedig a Boleyn Annáról szóló Bring Up the Bodies című folytatással győzte meg a díjat odaítélő zsűrit. A Cromwell-trilógia befejező részét 2015-re ígérte a 60 esztendős írónő.

Az 1985 óta publikáló Mantelt regényíróként és irodalomkritikusként is tisztelet övezi Nagy-Britanniában. Munkásságáért II. Erzsébet királynő az egyik legmagasabb polgári kitüntetést, a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki 2006-ban.

Rovatok