Index Vakbarát Hírportál

Belga csavar a Depardieu-ügyben

2013. január 4., péntek 12:51

Amint orosz állampolgár lett Depardieu, máris más elbírálás alá esik honosításának ügye, nyilatkozta Georges Dallemagne, a belga honosítási bizottság elnöke.

Egyre bonyolultabbnak tűnik a neves orosz filmszínész és borszakértő, Gerard Depardieu adóügye, ami ugye azért kezdődött, mert az akkor még francia színész nem akart 70 százalékos adót fizetni vagyona egymillió euró fölötti részére. Az első megoldás Belgium volt, ahol tavaly vett egy házat, és érdeklődni kezdett a honosítási eljárás iránt, de időközben - mint egy jónevű futballistáért a Chelsea FC - bejelentkezett érte Oroszország is, és 13 százalékos adóval kecsegtette.

Depardieu végül akkor írt alá Putyinékhoz, és lett orosz állampolgár, amikor a francia alkotmánybíróság visszahajította a különadóra vonatkozó törvényjavaslatot, így az egész hercehurcának semmi értelme nincs, hacsak az nem, hogy Deaprdieu-nek a jelenleg hatályban levő adósávokkal is baja lehet.

Belgium viszont másképpen tanulmányozná a színész honosítási kérelmét, ha Depardieu orosz állampolgárrá válna, mert akkor "más lenne a leosztás". A 64 éves francia filmsztár még nem nyújtott be ilyen kérelmet a belga parlament illetékes bizottságához, amin annyira nem is lehet csodálkozni, hiszen orosz állampolgárként miért akarna pont belga lenni?

Tavaly egyébként éppen kétszer annyi francia folyamodott belga állampolgárságért, mint 2010-ben és 2011-ben: 126-an kérvényezték azt, míg az előző két évben egyaránt 63-63-an. A múlt éven belül is az év vége felé szaporodtak meg a jelentkezések, amikor kiéleződött a vita a szocialista kormány adóemelési terveiről.

Rovatok