Index Vakbarát Hírportál

Azt írta, űr-tengerészgyalogos, beperelték

2013. február 7., csütörtök 16:02

Az eszement védjegybejegyzések miatt már lassan semmit nem lehet leírni külön engedély nélkül. A szuperhős kifejezés például a DC Comics és a Marvel közös tulajdona, ha leírjuk, perelhetnek. Tessék: szuprehős, szuperhős, szuperhős.

A nevetséges és a szürreális határán mozog az a per, illetve annak tárgya, amiről a Blastr.com egyik cikkében lehet olvasni. Egy M.C.A. Hogarth nevű scifi-írónő/illusztrátor írt egy regényt Spots the Space Marine (Spots, az űr-tengerészgyalogos) címmel, majd azt szerzői kiadásban feltette az Amazon.com webáruházba, elektronikus könyv formátumban.

Pár héttel később az Amazon eltávolította a könyvet a kínálatból, Hogarth pedig kapott egy nagyon szigorú hangvételű hivatalos levelet a Games Workshop cégtől, a világszerte jól ismert Warhammer 40k-univezumba tartozó játékok, könyvek és egyéb szellemi termékek kiadójától, melyben tájékoztatták, hogy védjegybitorlás, valamint szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt beperelték.

Az írónő nem nagyon értette, mit követett el, a levélben ugyanis az állt, hogy a Games Workshop védjegyoltalom alá eső termékét használta fel könyvében, egészen pontosan a space marine, azaz űr-tengerészgyalogos kifejezést. Ez kb. olyan, mintha Bacsó Péter levédetné a Tanú című filmben elhangzó, "az élet nem habostorta" beszólást, és ha valaki leírná, azonnal beperelné.

Hogarth saját weboldalán írta le a teljes sztorit, ami most ott tart, hogy az író ügyvédet keres, mert nem akarja annyiban hagyni a dolgot. Igaza van, az, hogy egy nagyvállalat a kisembert cseszegesse értelmetlen dolgokkal, ráadásul úgy, hogy ráteszi a kezét egy olyan kifejezésre, ami már bőven azelőtt létezett, hogy ők előjöttek volna a Warhammer 40k-val, az elképesztő arcátlanság. Hogarth most éppen Heinlein, E.E. Smith és Joe Haldeman nevében megy a bíróságra.

Rovatok