Index Vakbarát Hírportál

Kiviteli tilalom a vadkutyás képekre

2013. február 7., csütörtök 14:42

Ideiglenes kiviteli tilalmat rendelt el a brit kormány George Stubbs két 18. századi képére abban a reményben, hogy az őshonos ausztráliai állatokat ábrázoló első brit festményekre odahaza is akad vevő.

A kulturális minisztérium egyelőre augusztus 5-ig tiltotta meg a kengurut és vadkutyát ábrázoló, 1772-ben készült festmények eladását külföldi vevőknek, de a tilalmat szükség esetén november 5-ig meghosszabbíthatják. A kormány azt reméli, hogy a határidő lejártáig Nagy-Britanniában is akad olyan vevő, aki hajlandó megadni a Kenguru Új-Hollandiában és a Nagy kutya című képekért a kért 5,5 millió fontos (közel kétmilliárd forint) árat.

A főleg lófestményeiről ismert George Stubbs (1724-1806) brit festő sosem látott saját szemével kengurut vagy dingót. A két jellegzetesen ausztráliai állatot vázlatos rajzok és felfújt állatbőrök alapján festette meg James Cook egyik csendes-óceáni expedíciója (1768-1771) egy résztvevőjének megrendelésére, amelynek során a felfedező formálisan brit felségterületté nyilvánította az akkor Új-Hollandiának nevezett kontinenst.

Az ideiglenes kiviteli tilalommal a kulturális minisztérium egy szakértő bizottság ajánlását követi. Ennek feje, Lord Inglewood azt mondta, gyalázat lenne, ha az Egyesült Királyság elveszítené ezt a két rendkívüli festményt egy külföldi vevő miatt.

Rovatok