Index Vakbarát Hírportál

Öten kapták meg idén az egymillió dolláros izraeli Dan David-díjat

2013. február 13., szerda 15:55

Öten kapták meg idén az egymillió dollár pénzjutalommal járó izraeli Dan David-díjat, amelyet három kategóriában, de minden évben más-más tudományos, illetve kulturális szakterület kimagasló személyiségeinek ítélnek oda.

Az elismerés a 2011-ben 82 évesen elhunyt romániai születésű nemzetközi üzletember és filantróp a nevét viseli. Idén a Múlt - Az antik világ modern öröksége kategóriában Sir Geoffrey Lloyd brit történésznek, a Jelen - Eszmék, közéleti értelmiségiek és kortárs filozófusok kategóriában Leon Wieseltier amerikai és Michel Serres francia filozófusnak, a Jövő - Preventív gyógyászat kategóriában pedig Alfred Sommer amerikai szemésznek, járványügyi szakembernek és Esther Duflo közgazdásznak ítélte oda a díjat kezelő Tel-avivi Egyetem.


Dan David 1929-ben született Bukarestben. 1960-ban vándorolt ki Izraelbe, ahol a korai automata fényképezőgépek fejlesztőjeként csinálta meg a szerencséjét. Olaszországban, Nagy-Britanniában és Izraelben élt. Az üzletember 2000-ben hozta létre 100 millió dolláros alaptőkével a Dan David Alapítványt, amely 2002 óta évente három olyan teljesítményt ismer el, amely rendkívüli hatással volt a világ tudományos és technológiai fejlődésére, a kultúrára és a társadalmi jólétre.


A díj sajátossága, hogy a díjazottak jutalmuk 10 százalékát a feltörekvő fiatal tehetségek támogatására ajánlják fel ösztöndíj formájában. Az eddigi díjazottak között van Al Gore volt amerikai alelnök, Yo-Yo Ma csellóművész, valamint a Joel és Ethan Coen amerikai filmes testvérpár.

Rovatok