Index Vakbarát Hírportál

Nincs újabb Michelin-csillagos éttermünk

2013. március 14., csütörtök 11:57

Megjelent a híres, vörösborítós Michelin étteremkalauz Main Cities of Europe Restaurants & Hotels 2013 című kötete, ami Európa nagyvárosainak Michelin-csillagos és Bib Gourmand-os éttermeit mutatja be. Jókuti András idén is a Világevő blogon összesítette az idei gasztroeredményeket a tavalyival, de sajnos továbbra sincs újabb Michelin-csillagos magyar étterem a Ráday utcai Costes és a Vörösmarty téri Onyx mellett, amelyek 2010 illetve 2011 óta minden évben megtartották a csillagukat. A budapesti Mák bisztrót sokan most is a világ éttermeinek elitligájába várták, de ez idén sem történt meg.

Nincs magyar vonatkozású változás a Bib Gourmand kategóriában sem. Itt Bibendum gumiemberről elnevezett, mosolygó nyam-nyam arcocskákat, azok a jó ár-érték arányú helyek kapják, ahol olcsón lehet finomakat enni. Az idei Michelin-kalauzba ugyanaz a négy budapesti hely, az Arcade Bisztró, a Bock Bisztró, a Csalogány 26 és a Vár: a Speiz kerültek be, amelyek tavaly is itt voltak megemlítve.

Autógumiktól a gasztro-Bibliáig

A francia Michelin gyár az autógumik mellett útikönyvek és térképek eladásával is foglalkozik. Egyik útikönyvsorozata kifejezetten az éttermekre összpontosít; ez a 1926 óta egy, kettő vagy három csillag odaítélésével tünteti ki a legjobb éttermeket. Háromcsillagos helyből egyébként csak 54 van a világon, ebből 26 Franciaországban.

Amikor 1900-ban megjelent az első Michelin-kalauz, csak az volt a cél, hogy használható útikönyvet adjanak azoknak, akik autóval vágnak neki Párizs környékének, és szeretnének valahol megpihenni. 1904-ben már Olaszország, Nagy-Britannia, Svájc, Belgium, Luxemburg, Hollandia legjobb helyeit is külön kötetbe rendezte a Michelin, majd 1919-ben jelent meg először a vörös borítójú Michelin Guide, amiben már szigorú és titokban fogyasztó ellenőrök értékelték az éttermeket.

A második világháború előtt jelent meg először a zöld kötet, ami elsősorban a látnivalókat és nevezetességeket veszi sorra. Pár éve jelent meg a San Franciscót és New Yorkot bemutató kalauz, 2009-ben már Japán legjobb éttermeit is kötetbe rendezték. A Bib Gourmand-jelet 1997-ben vezették be, itt ajánlják a nagyon jó ár-érték arányú helyeket. A Michelin Guide először csak a fővárosok és környékét térképezte fel, de mostanában az ellenőrök vidékre is kimerészkednek: a Main Cities of Europe néven futó vörösfedeles kiadványban például Lyon, Köln, Frankfurt, Milánó vagy Göteborg legjobb éttermei is benne vannak.

Meghalni a Michelin-csillagért

Az 1900 óta évente kiadott és azóta 700 millió példányban eladott kalauz la híresen szigorú értékelési rendszeréről és a kifejezetten szűkmarkúan osztogatott Michelin-csillagról ismert. Év közben a Michelin bírái inkognitóban és bonyolult rotációs rendszer szerint járják Európa fővárosait, megvesztegethetetlenek és felismerhetetlenek, csupán azt értékelik, ami „a tányéron van”, az étel díszítése, a felszolgálás és a teríték nem számítanak. Számít viszont az étel és az ízesítés minősége, az ár-érték arány, valamint az eredetiség.

A Michelin-csillagok fontosságát jól mutatja Bernard Loiseau francia séf története: ő 2003-ban állítólag azért lett öngyilkos, mert megtudta, hogy a Michelin el akar venni egyet a három csillagjából, ami ráadásul nem is volt igaz. A bipoláris betegséggel küzdő Loiseau tettéhez nyilván hozzájárult, hogy a korábban kiadott, Michelin-rivális Gault Millau-kalauz valóban elvett tőle két pontot, a 20-as skálán 19-esről 17-esre fokozta le konyháját.

Rovatok