Megjelent a híres, vörösborítós Michelin étteremkalauz Main Cities of Europe Restaurants & Hotels 2013 című kötete, ami Európa nagyvárosainak Michelin-csillagos és Bib Gourmand-os éttermeit mutatja be. Jókuti András idén is a Világevő blogon összesítette az idei gasztroeredményeket a tavalyival, de sajnos továbbra sincs újabb Michelin-csillagos magyar étterem a Ráday utcai Costes és a Vörösmarty téri Onyx mellett, amelyek 2010 illetve 2011 óta minden évben megtartották a csillagukat. A budapesti Mák bisztrót sokan most is a világ éttermeinek elitligájába várták, de ez idén sem történt meg.
Nincs magyar vonatkozású változás a Bib Gourmand kategóriában sem. Itt Bibendum gumiemberről elnevezett, mosolygó nyam-nyam arcocskákat, azok a jó ár-érték arányú helyek kapják, ahol olcsón lehet finomakat enni. Az idei Michelin-kalauzba ugyanaz a négy budapesti hely, az Arcade Bisztró, a Bock Bisztró, a Csalogány 26 és a Vár: a Speiz kerültek be, amelyek tavaly is itt voltak megemlítve.
A francia Michelin gyár az autógumik mellett útikönyvek és térképek eladásával is foglalkozik. Egyik útikönyvsorozata kifejezetten az éttermekre összpontosít; ez a 1926 óta egy, kettő vagy három csillag odaítélésével tünteti ki a legjobb éttermeket. Háromcsillagos helyből egyébként csak 54 van a világon, ebből 26 Franciaországban.
Amikor 1900-ban megjelent az első Michelin-kalauz, csak az volt a cél, hogy használható útikönyvet adjanak azoknak, akik autóval vágnak neki Párizs környékének, és szeretnének valahol megpihenni. 1904-ben már Olaszország, Nagy-Britannia, Svájc, Belgium, Luxemburg, Hollandia legjobb helyeit is külön kötetbe rendezte a Michelin, majd 1919-ben jelent meg először a vörös borítójú Michelin Guide, amiben már szigorú és titokban fogyasztó ellenőrök értékelték az éttermeket.
A második világháború előtt jelent meg először a zöld kötet, ami elsősorban a látnivalókat és nevezetességeket veszi sorra. Pár éve jelent meg a San Franciscót és New Yorkot bemutató kalauz, 2009-ben már Japán legjobb éttermeit is kötetbe rendezték. A Bib Gourmand-jelet 1997-ben vezették be, itt ajánlják a nagyon jó ár-érték arányú helyeket. A Michelin Guide először csak a fővárosok és környékét térképezte fel, de mostanában az ellenőrök vidékre is kimerészkednek: a Main Cities of Europe néven futó vörösfedeles kiadványban például Lyon, Köln, Frankfurt, Milánó vagy Göteborg legjobb éttermei is benne vannak.
Az 1900 óta évente kiadott és azóta 700 millió példányban eladott kalauz la híresen szigorú értékelési rendszeréről és a kifejezetten szűkmarkúan osztogatott Michelin-csillagról ismert. Év közben a Michelin bírái inkognitóban és bonyolult rotációs rendszer szerint járják Európa fővárosait, megvesztegethetetlenek és felismerhetetlenek, csupán azt értékelik, ami „a tányéron van”, az étel díszítése, a felszolgálás és a teríték nem számítanak. Számít viszont az étel és az ízesítés minősége, az ár-érték arány, valamint az eredetiség.
A Michelin-csillagok fontosságát jól mutatja Bernard Loiseau francia séf története: ő 2003-ban állítólag azért lett öngyilkos, mert megtudta, hogy a Michelin el akar venni egyet a három csillagjából, ami ráadásul nem is volt igaz. A bipoláris betegséggel küzdő Loiseau tettéhez nyilván hozzájárult, hogy a korábban kiadott, Michelin-rivális Gault Millau-kalauz valóban elvett tőle két pontot, a 20-as skálán 19-esről 17-esre fokozta le konyháját.