Index Vakbarát Hírportál

735 millióért kelt el egy Munch-festmény

2013. március 21., csütörtök 13:40

A Christie's londoni árverésén egy ismeretlen telefonáló 2,45 millió eurót, vagyis 735 millió forintot adott a norvég expresszionista festő Fiatal nő a tengerparton című képéért.

A becsült ár többszöröséért, 2,45 millió euróért, vagyis körülbelül 735 millió forintért kelt el Edvard Munch norvég expresszionista festő Fiatal nő a tengerparton című képe a Christie's szerdai londoni árverésén. Az 1863 és 1944 között élt művész festménye egy fehérruhás, hosszú hajú lányt ábrázol, aki a tengert nézi. A licitálást egy ismeretlen telefonáló nyerte, aki az előzetesen remélt leütési ár több mint a négyszeresét fizette a képért.

A Fiatal nő a tengerparton 1896-ban készült, eredetileg Curt Glasernak, a berlini Állami Művészeti Könyvtár egykori vezetőjének, a festő barátjának tulajdonában volt. Zsidó származása miatt a nemzetiszocialisták üldözték, ezért 1933 májusában arra kényszerült, hogy több más hasonló műtárggyal együtt eladja a képet. Az egyesült államokbeli Lake Placidben halt meg még a második világháború vége előtt. A most árverésre bocsátott kép sokáig a berlini Állami Múzeumok - Porosz Kulturális Örökség birtokában volt. Az intézmény tavaly novemberben szolgáltatta vissza Glaser örököseinek.

A norvég festő Sikoly című műve minden idők legdrágább festménye, amely valaha is elkelt árverésen: tavaly májusban a Sotheby's aukcióján Leon Black vette meg. Az amerikai sajtómágnás májusban, 119,9 millió dollárt (29 milliárd forintot) adott a Sikoly sorozat egyetlen forgalomban levő darabjáért. A Sotheby's aukciósház titokban tartotta a nevét, de a Wall Street Journal kinyomozta.

Rovatok