Index Vakbarát Hírportál

Bazári látványosság lett az igazi Egy Gyűrű

2013. április 2., kedd 16:36

A Hobbitban Zsákos Bilbó egy barlang mélyén, Gollamtól szerzi meg a Tolkien-univerzum legfontosabb tárgyát, a láthatatlanná tevő Egy Gyűrűt. Amihez valószínűleg nem a Nibelungok gyűrűje, hanem egy Silvianus nevű római ékszere szolgáltathatta a mintát az írónak, amit most az angliai Vyne birtokon megnyílt kiállításon is megcsodálhatnak a fanatikus Középfölde-rajongók. Dave Green, a múzeum vezetője szerint a gyűrűt érdekes történetek övezik, és nem csak a Tolkienhez fűződő esetleges kapcsolata teszi különlegessé.

A gyűrűt, amit maga Tolkien is tanulmányozott a regényei megírása előtt, egy római kori bányában találta 1785-ben egy farmer. Tőle a Chute család vásárolta meg, majd az 1930-as években a brit nemzeti örökség gyűjteménybe került.

Szakértők szerint a nagyméretű, 12 karátos gyűrű egy Silvianus nevű rómaié lehetett, aki elátkozta a gyűrűt, miután azt ellopták tőle. A gyűrű egyébként olyan nagy, hogy valószínűleg csak kesztyűs kézzel hordhatták. A gyűrű megtalálásának helyszínétől száz mérföldre, egy régészeti feltárás során találtak egy szintén római kori táblát mely egy átkot tartalmazott. Az átok szerint addig ne élhessen egészségben Silvianus gyűrűjének elrablója, amíg vissza nem juttatja azt Nodens templomába.

A régészeti ásatást vezető Sir Mortimer Wheeler rájött a tábla és gyűrű közti kapcsolatra, és megkérte Tolkient hogy tanulmányozza a Nodens szó etimológiáját és jelentését. Dave Green szerint ez tehát egyértelmű bizonyíték, hogy Tolkient nem egy régi királyi gyűrű, vagy a Nibelung gyűrűje inspirálta a Hobbit, majd a Gyűrűk ura megírására, hanem ez az elátkozott ékszer. A kiállításon az íróhoz és műveihez kapcsolódó egyéb érdekességek is bemutatásra kerülnek.

Rovatok