Index Vakbarát Hírportál

A gazdag nők imádnak színházba járni

2013. április 11., csütörtök 16:58 | aznap frissítve

Minden nyolcadik magyar jár színházba, de főként a fiatal és középkorú, magasabb státuszú nők, akik más kulturális eseményeket, koncertet, kiállítást vagy filmvetítést is átlagon felüli arányban látogatnak, derült ki a Tárki Háztartás Monitor 2012-es kutatásából.

A magyar felnőtt lakosság több mint egytizede (13 százalék) látogatott el színházi előadásra legalább egyszer az elmúlt egy évben. Tízből hat résztvevő alkalmi színházlátogató (59 százalékuk félévente-negyedévente), közel két résztvevő pedig rendszeresen (18 százalék), és szintén lényegében két néző egy alkalommal (23 százalék) járt színházi előadáson egy év alatt.

A főbb társadalmi jellemzőket vizsgálva feltűnő, hogy, életkor szerint az átlaghoz képest nincs nagyobb eltérés a különböző korcsoportok között, kivéve a 65 év felettieket, akik valamivel alacsonyabb arányban (9 százalék) tekinthetők színházlátogatónak. A nemek megoszlásában eltérés mutatkozik, míg a férfiak 11 százaléka volt az elmúlt egy évben színházi előadáson, addig a nők közel másfélszer többen, azaz 15 százaléknyian. A nők részvétele minden korcsoportban markánsan felülmúlja a férfiak részvételi arányát, a középkorúak körében (36-65 év) közel megduplázva azt. A férfiak részvétele minden korcsoportban 43 százalék alatt marad.

A jövedelem növekedésével egyenes arányban növekszik a színházlátogatás gyakorisága. Míg az alsó jövedelmi negyedbe tartozók csupán 3 százaléka jár évente színházba, addig a felső negyedbe tartozók esetében 28 százalék ez az arány, azaz körükben közel tízszer annyian engedhetik meg maguknak a színházba járást.

Az ábra jól tükrözi, hogy a hagyományos kultúra fogyasztásában a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők vesznek részt kimagasló arányban. A színházba járók több mint a felének (53 százalék) van felsőfokú iskolai végzettsége, és csak tizede (11 százalék) érettségi nélküli iskolai végzettségű. Láthatjuk tehát, hogy minél képzettebb valaki, annál inkább jár színházba.

A Tárki felmérése azt is mkimutatta, hogy a magyar felnőttek több mint a fele (58 százalék) múzeumba illetve kiállításra is ellátogatott, tízből több mint öt megkérdezett (55 százalék) pedig moziban is volt az elmúlt tizenkét hónapban. Komolyzenei vagy könnyűzenei koncertet a színházba járók kis eltéréssel, közel azonos arányban (29-31 százalék) hallgattak meg. A színházba nem járók viszont az elmúlt egy évben alig látogattak más kulturális eseményt: a fenti kulturális tevékenységek közül kevesebb, mint 10 százaléknyian vettek részt bármelyiken.

Rovatok