Index Vakbarát Hírportál

Bächer Iván gulyásától három napig sírtam

2013. május 10., péntek 12:03

Cserna-Szabó András vörösboros, csomboros vaddisznótokányt főz, Bächer Iván elkészít egy lepényt, egy sós utóétel édes verzióját, Nyáry Krisztián tárkonyos-citromos báránylevessel készül. A Hold utcai piacon lesz a 3. Street Food Show, ahol a legkedveltebb és a gasztronómia iránt legelkötelezettebb magyar írók együtt főznek.

A főzőszínpadon a hasnovellák, a gasztroesszék és a hazafalatkák szerzője, Cserna-Szabó András Bächer Ivánnal főz, aki bárhol képes enni, és ennek hangot is ad, hol kószálóként, de mindig ételszemlélőként.

„Író vagyok, elsősorban novellát, esszét és regényt írok, de gyakran evezek a magyar gasztronómia viharos vizeire is. A honi konyha története erősen izgat, ezért is gyűjtöttük egybe Fehér Béla kollégámmal és barátommal gasztrokrimijeinket Ede a levesben címmel. Darida Benedekkel pedig megalapítottuk a katzenjammerológia tudományát, mely a züllött művészet és a konyhaművészet kapcsolatát kutatja. Kedvencem mindenféle belsőség, leginkább a pacalért rajongok, legyen az akár román leves, magyar pörkölt vagy madridi egytál” – mondja Cserna-Szabó.

Tucatnyi új résztvevő lesz, még meg sem nyitott helyek mutatkoznak be, bloggerek és az írók főzése gazdagítja a kínálatot május 10-12. között a Hold utcai piacon, a 3. Street Food Show-n. A háromnapos utcai kajaünnep középső napján, szombaton főznek az írók, Nyáry Krisztián is.

„Voltam már egyetemi tanársegéd, közvélemény-kutató intézet vezetője, kommunikációs igazgató, pr-tanácsadó, írtam könyvet a magyar írók szerelmi életéről, de ez mind csak pótcselekvés: valójában enni szeretek. Végig tudok álmodni egy éjszakát a burgundi marha készítéséről. Cserna-Szabó Andrást 14 éves kora óta ismerem. Az rendben lenne, hogy írt pár elég remek könyvet, de én a Cserna-pacal, a disznófarokkal készített pacalpörkölt ideáját irigylem tőle. Bächer Iván bográcsgulyásának elfogyasztása után egyszer három napig könnyeztem a meghatottságtól. Ők már nem éltek hiába” – meséli Nyáry.

A jeruzsálemi maceszlapon tálalt zsidótojástól a málnás vagy csokis sörökön a Marmorstein pékség pékáruin át a szicíliai cannolliig minden lesz a Street Food Show-n. A Budaörsi Halpiac és Dokk Büfé a rendezvényt megelőző két nap halárveréseinek legjobbjaival jön, grillez, csigázik és osztrigázik. A vasárnapi őstermelői árukat felhalmozó Szimpla Piac is csatlakozik a hétvégéhez, zenével, gulyással, multikultival.

A Street Food Show-n hagyományosan blogkóstolót is tartanak. Ezúttal az év legjobb női bloggere, a Limara pékség írója, Libor Mária, a gasztro Goldenblog-díjas, Vegasztrománia gazdája, Bede Anna és Nyíregyháza mellől érkező, innovatívan és stílusosan főző Herczeg Gabriella, azaz Flat-Cat főz. A menüjük: tönkölysaláta sült tavaszi zöldségekkel, mangalica rilette gyömbéres pácolt retekkel és levendulás-csokis kifli.

A belépés ingyenes.

Rovatok