Index Vakbarát Hírportál

Már 110 színház és művész bojkottálja az MMA pályázatát

2013. május 16., csütörtök 11:58

Száz független színházi társulat, számtalan színházi portál, művész és magánember csatlakozott már ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel bojkottálják a Magyar Művészeti Akadémia idei pályázatán való részvételt.

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Művészeti Akadémia működését, ezért bojkottálja az intézmény által kiírt, 2013. évi pályázaton való részvételt a Független Előadó-művészeti Szövetség kezdeményezésére a FESZ 69 tagja és további 40 csatlakozó, köztük három színházi portál, számtalan művész - pl. Alföldi Róbert is - és magánember. (Az aláírók listája itt tekinthető meg.)

Mint a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) bojkottra való felhívásában olvasható, többször is nyílt vitára hívta az MMA elnökét, Fekete Györgyöt, eredménytelenül. A szövetség az MMA működését továbbra is elfogadhatatlannak tartja, ezért  bojkottálják az intézmény által kiírt, 2013. évi pályázaton való részvételt.

Mint a FESZ nyilatkozatában olvasható, "bár a jelenlegi pénzügyi helyzetünkben, amikor szervezeteink még a tavalyi kiemelt művészeti célú pályázatokon nyert támogatást sem kapták meg az illetékes minisztériumtól, illetve mindeddig nem kaptunk megnyugtató választ arra, hogy az idei megítélt támogatásunkat nem fogja érinteni a zárolás, komoly áldozat egy ilyen pályázati lehetőség bojkottálása, az MMA-val folytatandó bárminemű együttműködés szakmai és állampolgári meggyőződésünkkel nem egyeztethető össze".

A FESZ Szabó Máté, az alapvető jogok biztosának állásfoglalására hivatkozva azt írja, hogy a Magyar Művészeti Akadémia az Alaptörvénnyel ellentétes módon működik, "az MMA megalakulására és az új tagok felvételére vonatkozó rendelkezések ellentétesek a művészet szabadságát garantálni hivatott állami semlegességgel". Mint írják, Fekete György deklarálta, hogy az alkotók csak akkor nyerhetik el az akadémiai tagságot, ha nem csak a „releváns” szakmai/művészeti, hanem bizonyos politikai kritériumoknak is megfelelnek.

A FESZ idézi is az MMA elnök azon nyilatkozatát, melyben kifejtette, hogy …„a tagságnak három határozott kritériuma van. (…) [A harmadik] a nyílt és megvallott nemzeti elkötelezettség. Most nagyon sarkos leszek: az, aki kívülről gyalázza Magyarországot, valószínűleg nem lesz az Akadémia tagja, művészi kvalitásai ellenére sem (…) A nemzeti gondolkodású alkotó alatt azt értem, aki elsősorban a magyar nemzet problémáival foglalkozik. (…) Nálunk sokakból hiányzik ez a genetikus érzés. A Magyar Művészeti Akadémia tagjaiból azonban nem hiányozhat.”.

A szövetség szerint az MMA-nak nem csak gazdálkodása átláthatatlan, de a jelenlegi, nagy összegű közpénzeket felhasználó pályázati kiírással kapcsolatos döntési folyamat is az: sem pontszám, sem írásos indoklás nem kíséri a döntést, és nem ismert a kurátorok névsora, noha ez hasonló pályázatoknál alapvetően elvárható és más esetekben teljesülő kritérium. A FESZ emellett aggódik, hogy az MMA szerepének deklarált erősítése tovább növeli az átláthatatlanságot és káoszt eredményez kulturális irányításban.

Az MMA április elején jelentette be, hogy művészeti könyv- és folyóirat-kiadások támogatására az MMA a tavalyi 45 millió után idén 50 millió, művészeti programok (pályázati alapok) támogatására a 2012-es kiírással megegyező, 110 millió forintos kerettel hirdet meg pályázatot. Az idei, nagyobb kerettel meghirdetett pályázat tulajdonképpen összművészeti kategóriának tekinthető: a zene, a színház, a tánc, a képzőművészet, az irodalom, a fesztiválok, az ipar- és népművészet területéről egyaránt várják a jelentkezéseket. Az MMA országos művészeti szervezetek, programok, kutatások egyedi támogatására tavaly 133 millió forintot fordított, erre a célra az akadémia idén valamivel nagyobb összeget szán.

Rovatok