Index Vakbarát Hírportál

Vidnyánszky utólag szánja-bánja

2013. május 23., csütörtök 16:26 | aznap frissítve

Utólag már bánja, hogy nem határolódott el rögtön Kerényi szavaitól – olvasható Vidnyánszky csütörtöki közleményében. A Nemzeti Színház leendő igazgatója csak a fejét csóválta, amikor Kerényi Imre a City TV áprilisi felvételén arról beszélt, hogy a Nemzeti Vidnyánszky után már nem a buzikról fog szólni.

Sajnálkozását fejezte ki csütörtökön Vidnyánszky Attila, amiért nem igazította helyre Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a teátrum korábbi műsorára tett „igaztalan és bántó szavait″.

„Sajnálom, hogy a jelenlétemben igaztalan és bántó szavak hangoztak el a Nemzeti Színház eddigi műsoráról. Hibáztam, amikor nem igazítottam helyre ezeket a szavakat akkor, amikor kimondattak. Most megteszem″ – olvasható Vidnyánszky csütörtöki közleményében. „A Nemzeti vezetőjeként azon fogok dolgozni, hogy közös, valós kérdéseinkre egymást megbecsülve keressünk válaszokat" – írta Vidnyánszky.

Vidnyánszky Attila korábban az RTL Klub szerdai Híradójának úgy nyilatkozott (itt nézhető meg) a Kerényi-féle botrány kapcsán, hogy nem ért egyet a mondattal, és felháborodásának az esemény után hangot is adott, de aztán hozzátette, hogy „az, hogy a Nemzeti Színházban olyan súllyal van jelen a homoszexualitás témája, én úgy gondolom, hogy az nem felel meg annak a súlynak, amilyen súllyal a magyar társadalomban ez a kérdés jelen van. Tehát sokkal nagyobb problémának van feltűntetve, ezt viszont én is így gondolom″.

Mint ismert, kedden szivárgott ki a City TV felvétele, amin Kerényi Imre áprilisban a Belvárosi Polgári Szalon áprilisi rendezvényén azt mondta, hogy Vidnyánszky új színháza „nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről”. A videón látszik, hogy a rendezvény másik vendége Vidnyánszky Attila volt, aki ugyan csóválta a fejét, de nem határolódott el Kerényi kijelentéseitől.

Az RTL Klub Híradójának a kormányzat részéről senki nem akart nyilatkozni Kerényi Imre miniszterelnöki-megbízott kijelentéseiről.

Kerényi szavai miatt, és azért, mert Vidnyánszky nem határolódott el a kijelentéstől, Kulka János nyílt levélben jelentette be, hogy lemondja a Nemzeti Színházban korábban elvállalt szerepét a Sirály című darabban.

Kulka levelében visszautasította Kerényi Imre szavait, melyekkel a Nemzeti Színház elmúlt éveit minősíti. Azt írja, szégyelli magát azért, hogy ez megtörténhetett, és amiatt, hogy 2013-ban, Magyarországon minden következmény nélkül megbélyegezhet bárki bárkit. De levelében azt is kifogásolja, hogy Vidnyánszky Attila ebben semmi kivetnivalót nem talál, „sőt együtt aratnak göcögő tetszést nézőik körében” − írja.

Rovatok